Культура

Архипенко — російський художник?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Надія Шегда Ім’я українського художника Олександра Архипенка, якого історики називають генієм серед скульпторів ХХ ст., згадують у товаристві з Пікассо, Леже, Дюшаном, Малевичем, Білоновим.

Його творами пишаються найславетніші музеї світу: Центр Помпіду в Парижі (знаменитий Бобур — Beau Bourge), музей Modern Art та галерея Соломона, Гуенгайма в Нью-Йорку, музеї Москви, Сток­гольма, Берліна, Тель-Авіва. За життя і після смерті він мав кілька сотень виставок у Європі та Америці, де визнаний чарівником скульптури.

Наш земляк став одним із перших, хто почав експериментувати з ідеєю динамічного простору. Візуальний веселковий потік свідомості, насичений матеріалізованим медитативним джойсівським кипінням думок, полонив його, присоромивши тодішній колірний аскетизм європейського живопису.

Олександр Архипенко став перекладачем мов давніх культур на мову сучасного мистецтва. Його скульптура, абстрактна і сюрреалістична, увібрала в себе нелукаве дитяче світосприйняття Африки, заворожуючу давнину трипільської культури, містерійний екстаз, витонченість піфагорійської Еллади, космізм давньоєгипетського сонцепоклоніння, вплив загадкового і мовчазного Сходу.

На переконання Архипенка, поштовхом до творчості стає не присутність, а саме відсутність чогось. Проте, коли сьогодні в одному з отих найславетніших музеїв світу, а саме, в Стокгольмі (Moderna Museet), скульптура Архипенка представлена як російська скульптура. Що ж далі?

У світовому мистецтві, до речі, з іменами українських художників це непоодинокий випадок. У Луврі, приміром, деякі з українських худож­ників представлені як ті, що народились в Україні, а от Малевич, Гончарова, Кандинський теж фігурують, як російське мистецтво.

Що ж буде завтра? Імена українських художників у світовому мистецтві будуть представлені як російські?

Усім небайдужим пропонуємо долучитися до мистецької формації „Форумс» і на вказану нижче адресу написати листа з вимогою замінити під скульптурою лейбочку.

www.modernamuseet.se
Address Moderna Museet
Box 16382
SE-10327 Stockholm

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.