Культура

20 років мистецтва

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Івано-франківський Бастіон, як і планувалося, потрохи набирає мистецького сенсу. Так, з 4 серпня по 4 вересня там проходитиме виставка сучасного візуального мистецтва — «АртБастіон». Під одним дахом будуть представлені роботи франківських художників: Анатолія Звіжинського, Мирослава Короля, Мирослава Яремака, Олекси Фурдіяка, Юрія Іздрика, Ростислава Котерліна, Ярослава Яновського, Володимира Мулика та Ігоря Перекліти.

Ці дев’ять художників ще наприкінці вісімдесятих — на початку дев’яностих адекватно зреагували на зміну політичних умов і реалій, представили власну версію мистецтва. Їхні твори є відгуком на проблеми сучасності, вони створені за світовими канонами. З того часу пройшло 20 років, і нинішня виставка — своєрідний звіт і спогад.

Ігор Перекліта. «Все буде добре». 2012 рік

«Наші роботи в той чи інший спосіб демонструють сьогодення, — каже Анатолій Звіжинський, — а з іншого боку, вони апелюють до пам’яті, до історії — в різні способи, різними засобами й техніками. Так твориться поняття теперішнього. На жаль, сучасне мистецтво і надалі залишається для більшості незрозумілою й непотрібною забавкою багатіїв. А вже давно настав час писати історію сучасного мистецтва, формувати відповідну експозицію, створювати у Франківську центр сучасного мистецтва».

Для художників, які виставлятимуться в «АртБастіоні», комерція ніколи не була пріоритетом, каже Мирослав Яремак. Звісно, вони не загубились у сучасних ринкових умовах, їхні твори відомі в Україні та за кордоном, і взагалі увагою вони не обділені. Але ринок для них — річ далеко не первинна, спершу таки мистецтво. Хоча, одна з експонованих робіт уже придбана колекціонером із США, який надав її для експонування на виставці.

До речі, це буде не просто виставка. Протягом цього місяця відвідувачі отримають можливість поспілкуватися з художниками. Кожен автор особисто презентуватиме свої роботи. Хтось буде розповідати про сучасне мистецтво в Україні та за кордоном, хтось розкаже про себе та свою творчість, хтось проведе майстер-клас. Обмежень немає — кожен покаже те, що захоче та як вважатиме за потрібне. Їм є чим зацікавити публіку. А от кого б вони хотіли там бачити?

«Перш за все, людей не лінивих, — каже Мирослав Яремак, — тих, хто любить ставити запитання. Які шукають відповіді у собі або в близьких, яким цікаво жити не лише фізіологічними потребами. Саме такі люди завжди є бажаними відвідувачами на мистецьких заходах».

Однією з особливостей сучасного мистецтва є те, що воно потребує пояснення, вербалізації, обговорення. Воно часто недостатньо зрозуміле для пересічного глядача. Бо він може довго вдивлятися в якусь картину чи інсталяцію та, врешті-решт, нічого не зрозуміти або сприйняти роботу зовсім не так, як задумав її автор.

«Є таке, але ми до цього ставимося з розумінням, — говорить Мирослав Яремак. — Ми ж знаємо, що коли до того чи іншого твору підходять люди різного віку — 10, 20, 30, 40, 50 років — то вони завжди реагують по-різному. Тому, що тут відображається їх особистий досвід, освіта, глибина, те, чому навчили батьки… Якщо хтось не розуміє сучасного мистецтва, ми можемо здогадатися, з якої саме причини. Художник завжди із зацікавленням реагує, коли бачить, що людина хоче зрозуміти, відчути, зрости. Хтось чіпляється — і художник подає руку: подивись на це, подумай. Але інколи людина просто не хоче думати, навіть боїться, бо вона цього не розуміє. Це вибір самої людини. І ніхто не буде тягнути її на галявину з суницями, якщо вона боїться лісу, бо там вовки ходять. Аби наїстися суниць, вовків боятися не можна».

Отже, у Франківську з’явилося нове, цікаве місце — для самих франківців, для туристів і… мистецтва. «АртБастіон» приймає гостей.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.