Гроші

Парламент ратифікував меморандум про макрофінансову допомогу від ЄС – на 1 млрд євро

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Верховна Рада у вівторок ратифікувала меморандум про взаєморозуміння між Україною як позичальником та Європейським Союзом як кредитором про отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС на суму до 1 млрд євро.

За відповідний закон проголосувало 229 народних депутатів при необхідному мінімумі 226 голосів.

За меморандумом, вже найближчим часом Україна, яка поновила роботу за новою програмою stand-by з Міжнародним валютним фондом (МВФ), може отримати перший транш допомоги в розмірі 500 млн євро.

“Враховуючи суттєві бюджетні потреби у фінансуванні, що постали перед країною, надходження від кредиту можуть бути використані для фінансування бюджету України”, – йдеться в документі.

Другий транш в 500 млн євро може бути виділений не раніше, ніж через три місяці, за умови успішної співпраці з МВФ за програмою stand- by і виконання заходів політики структурних реформ. Серед них, зокрема, поліпшення у сфері держзакупівель, підвищення прозорості бюджету і НАК “Нафтогаз України”, боротьба з корупцією, відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Передбачається, що для надання траншів Єврокомісія вийде на ринок зі своїми облігаціями, кошти від розміщення яких будуть направлені Україні за тією ж ставкою плюс операційні витрати на надання кредитних ресурсів. Мінфін України очікує, що ставка становитиме до 3% річних. Термін погашення кредиту – до 15 років.

Як повідомлялося, меморандум був підписаний Єврокомісією наприкінці квітня, а українською стороною – 12-13 травня цього року.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.