Світ

2020 рік став одним з найспекотніших та побив температурний рекорд Європи

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
2020 рік став одним з найспекотніших для світу, а на території Європи середня річна температура побила попередній рекорд. Найбільше температура підвищилась в Арктиці та у Сибіру.

Про це повідомили у Службі моніторингу клімату Європейського союзу Copernicus (C3S), пише Громадське.

За даними дослідників, останнє десятиліття стало найтеплішим за історію спостережень, а з 2015 року у C3S зафіксували шість винятково спекотних років. У 2020-му середня температура у світі досягла рекордних показників 2016 року, а на території Європи навіть перевищила.

Так, минулий рік був на 0,6 °C теплішим за середні показники 1981-2010 років та на 1,25 °C теплішим за доіндустріальний період 1850-1900 років.

На території Європи температура збільшилась на 1,6 °C у порівнянні з 1981-2010 роками та побила рекорд 2019-го року, який раніше вважався найспекотнішим.

Проте найбільше за останнє десятиліття температура збільшилась в Арктиці та на півночі Сибіру. Там у деяких місцях фіксували підвищення середньої температури на 6 °C.

Окрім цього, у 2020-му році продовжив зростати середній максимум викидів вуглекислого газу в атмосфері Землі. Частково науковці пояснюють це надзвичайно активним сезоном лісових пожеж на території Сибіру. Внаслідок пожеж минулого року в атмосферу потрапило 244 мегатонн вуглекислого газу. Це на третину більше, ніж було у 2019-му.

Карло Буонтемпо, директор Служби моніторингу клімату, зазначив, що 2020 рік вирізняється винятково теплою погодою в Арктиці та рекордною кількістю тропічних штормів у Північній Атлантиці.

«Не дивно, що останнє десятиліття було найтеплішим. Це чергове нагадування про гостру потребу у скороченні викидів, щоб запобігти негативним кліматичним наслідкам у майбутньому», ㅡ сказав він.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.