Культура

«Я ніколи повністю не задоволений своєю роботою», – франківський актор Роман Луцький

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Український кінематограф не так давно відкрив для глядачів талановитого актора Романа Луцького, який з 2008 року працює в Івано-Франківському драмтеатрі імені Франка.

На сьогодні він зіграв у п’яти українських кінострічках. Спершу були «Брати. Остання сповідь», «Параджанов», «Тепер я буду любити тебе» та серіал «Століття Якова».

lu

Незабаром на екрани виходить ще одна робота Романа – Олешко у першому українському фентезі – «Сторожова Застава». Зараз актор знімається у фільмі «Таразі. Прощання з пустелею».

Романе, ви завжди мріяли бути актором?

– Ні. Після школи ідей щодо майбутньої професії було багато. Найбільша мрія – вступити в авіаційний і пов’язати життя з небом. Але не судилось, тому що математика – не моє. Оскільки зі школи любив знімати всі події в рідному селі, то вирішив стати оператором. А на третьому курсі режисури відбулось знайомство з Ростиславом Держипільським, моїм «акторським батьком». Він давно мене помітив, як іспит, запропонував роль у виставі «Натусь», яку пізніше переробили й відновили (в облмуздрамтеатрі йде під назвою «Шлюха» – Авт.). Це була хороша школа – репетиції, сцена, хвилювання…

Тоді відчув, що це моє. Анатолій Грицан відкрив для мене світ мистецтва театру, а з Ростиславом Держипільським я відбувся як актор.

Любите імпровізувати на сцені?

– У кіно, якщо під час зйомок в акторів щось пішло не так, то завжди є можливість перезняти дубль, а театр такої розкоші не дає. У виставі інколи доводиться імпровізувати під «прицілом» глядачів, а якщо в тебе ще й хороший партнер, то є всі шанси отримати від цього просто наркотичну насолоду.

Уже вважаєте себе відомим та популярним?

– Мені, на щастя, не притаманна зіркова хвороба, по-моєму, це буде гальмувати. А те, що мене впізнають, додає впевненості, відчуття потрібності.

І я ніколи повністю не задоволений своєю роботою. Якби не був самокритичним, то зупинися б у професійному розвитку. Коли через рік після зйомок дивлюсь на себе, то розумію – зіграв би дещо по-іншому. Це й рухає.

Наскільки близьким був для вас Яків Мех зі «Століття Якова»?

– Я був впевнений, що зіграю цю роль, незважаючи на проби, які після мене тривали ще півтора тижні. Гріх було не попрацювати з таким розкішним матеріалом, адже для мене це дуже близьке. Я народився і жив у селі, а мої предки мають польське коріння. До речі, і з командою спрацювалися на майданчику відразу. Відчували велику відповідальність і бажання зіграти так, щоб український глядач залишився задоволеним.

Я перейнявся цією історією вже після першого прочитання книги. Але у фільмі більше зважав на роботу над образом, вивченням свого персонажу. Особ­ливо хвилюючим був епізод вбивст­ва Зосі – потрібно було дуже тонко підій­ти до емоцій перед камерою, природно прожити сцену. Під час самих зйомок у кадрі я звертався до емоційної пам’яті та фантазії. Допомогли краще вжитись в роль бабусині історії, в яких вони часто згадували мого прадіда.

Іноді нарікають, що фільм суттєво відрізняється від роману Володимира Лиса?

– Звичайно, адже екранізація – це адаптація книги, бачення сценариста. Тут діють свої правила, закони кіно. Тому література залишається для насолоди прочитання, а фільм – візуалізація прочитаного.

Чи став би ваш новий герой – Олешко зі «Сторожової Застави» – другом у реальному житті?

– Так, але тільки на певний час. Він не простий чоловік, тому що має набір якостей, які не поєднуються в сучасній людині: повна самопожертва, дитяча легкість і безпосередність, але водночас – хитрість як інструмент досягнення своєї цілі.

lutskiy

Наскільки важкими фізично були зйомки цього фільму?

– Окрім рутинної підготовки, мене чекала велика робота в емоційному плані. Довелося шукати в собі його стан позитивної людини. Щодня намагався підтримувати в собі хороший настрій, який завжди був у мого героя.

Фізично було важко, тому що раніше я не займався кінним спортом, бойови­ми мистецтвами, фехтуванням, чим досконало володів Олешко. Найважчі зйомки були в пекельно гарячий день з температурою +35. А на мені був шкіряний костюм, в якому я бігав, стрибав і робив перекиди в піску. Ми цілий день знімали сцену боротьби з чудовиськом. От тоді я справді був знесилений.

Як відновлюєтесь після зйомок?

– Коли я в знімальному процесі, то часу залишається тільки на сон і розбір ролі. Але після завершення зйомок з’являється ностальгія. Я люблю свою роботу, тому певного процесу відновлення не потребую.

Чим «Сторожова Застава» має підкорити глядачів?

– У першу чергу – жанром, незвичним для українського кіно, неймовірною графікою, молодими «свіжими» обличчями, сюжетними переплетіннями, шаленою динамікою, крутими боями, якістю, яка відповідає жанру фентезі. Усіх вразять спецефекти, які не поступаються найкращим світовим.

Що мотивує, дає натхнення?

– Сім’я – це те, заради чого ми живемо, чим надихаємось і щодня прагнемо стати кращими. Коли я став батьком, з’явилася дуже потужна мотивація – мій син.

Мотивують не лише похвала, але й критика. Я зважаю на всі оцінки, але впливає на мій розвиток – лише чесна критика.

Які слова ви б сказали, щоб достукатись у серце кожного?

– Любов – це той Бог, який є в нас, але якого часто шукають десь. Якщо це кожен зрозуміє, то не буде ані воєн, ані ненависті, й радість наповнюватиме наше життя.

Вікторія Гавалешко,
гурток журналістики Міського центру дитячої та юнацької творчості.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.