Авто

Патрульні Франківська нагадали водіям як, коли і для чого оформляти європротокол

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Патрульна поліція Івано-Франківська пояснила водіям, як можна оформити незначні ДТП без правоохоронців за зайвих клопотів. Що таке європротокол, та як саме ним можна скористатись, пояснює Нацполіція. Зображення клікабельне.

Європротокол поширюється тільки на водіїв з автоцивілкою. Якщо один з учасників не застрахований, скористатися ним не вдасться. Також не можна оформляти європротокол, якщо учасники ДТП у стані алкогольного сп’яніння. При недотриманні цих умов, у разі ДТП доведеться викликати поліцію.

Важливо при оформленні ДТП правильно скласти схему аварії, бо ж вона буде єдиним документом, що визначає винуватця ДТП.

Рекомендації автовласникам щодо написання схеми ДТП

– ретельно вивчіть типові схеми ДТП;

– для складання схеми ДТП використовуйте бланк, виданий при страхуванні;

– зробіть прив’язку до місцевості (номер будинку, перехрестя тощо);

– вкажіть на схемі ДТП напрям руху автомобілів;

– вкажіть на схемі ДТП дорожні знаки, що діють на ділянці дороги, розташування і сигнали світлофорів;

– вкажіть на схемі ДТП смуги руху та можливі напрямки руху по них;

– повністю заповніть всі графи повідомлення про ДТП, не роз’єднуючи два примірники повідомлення про ДТП;

– на зворотному боці докладно опишіть по факту ДТП;

– вкажіть дані свідків або очевидців події;

– підпишіть повідомлення і попросіть підписати його очевидців.

Виконання цих простих рекомендацій допоможе значно спростити отримання страхового відшкодування, уникнути надалі конфліктів з іншим учасником ДТП та страховою компанією.

Неправильне складання європротоколу або несвоєчасне подання його в страхову компанію може спричинити відмову у виплаті відшкодування.

Упродовж 30 днів з дня подачі повідомлення про ДТП потерпілий повинен подати заяву про виплату страхового відшкодування, прикріпивши до неї копії паспорта, документа, що посвідчує право заявника на отримання страхового відшкодування (довіреність, договір оренди, свідоцтво про право на спадщину), довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, а також документ, що підтверджує право власності на пошкоджене майно на час ДТП.

Не пізніше ніж через три місяці з дня одержання заяви страховик повинен здійснити виплату.

Що робити

Теоретично у водія в автомобілі має бути бланк європротоколу, виданий страховою компанією, який складається з протоколу, копії та інструкції. Достатньо заповнити один із екземплярів, які є у двох винуватців ДТП. Водії зобов’язані не пізніше трьох робочих днів з моменту події надати своєму страховикові заповнений європротокол, після чого ще 10 днів зберігати пошкоджені транспортні засоби у такому стані, в якому вони були після ДТП. За цей час страховики мають надіслати свого експерта для огляду пошкоджень і оцінки розміру завданих збитків. Якщо цього не зробили у встановлені терміни, потерпілий має право самостійно вибрати експерта і провести оцінку пошкоджень. Крім того, страховик зобов’язаний компенсувати потерпілому витрати на проведення експертизи.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.