Соціум

Лубінець представить в суді інтереси неповнолітнього прикарпатця, мати якого загинула на війні

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

До представництва уповноваженого з прав в Івано-Франківській області звернулася неповнолітня дитина: за його словами йому призначили опікункою бабусю, яка по факту опікункою дитини не є. Тож уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що він представлятиме в суді інтереси неповнолітньої дитини, яка перебуває за кордоном та права якої порушені, пише Репортер.

Дитина проживає за кордоном із вітчимом, який є його опікуном за кордоном і батьком його рідної сестри. А мати хлопчика, військовослужбовиця ЗСУ, загинула внаслідок обстрілу під час виконання бойового завдання.

Неповнолітній у своєму зверненні зазначає, що бабуся після смерті матері звернулась до держорганів й отримала на свою користь рішення: позбавлення його біологічного батька батьківських прав і встановлення опіки над дитиною. Водночас хлопчик зауважує, що фактично бабуся не є його опікункою, з ним не проживає й не бере участі у вихованні, а також вводить в оману держоргани й всі юридично значимі дії вчиняє від його імені, але не на користь дитини, – йдеться в повідомленні Лубінця.

Також хлопчик повідомив, що йому, як сину загиблої, Міноборони призначило одноразову грошову допомогу. Проте, бабуся, як опікунка, отримала кошти, доля яких не відома неповнолітньому. Щодо цього розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за кваліфікацією частини 5 статті 190 КК України.

Дитина звернулася до мене, як Омбудсмана України, з проханням представляти його інтереси у суді й звільнити бабусю від обов’язків піклувальника, – повідомляє Дмитро Лубінець.

Служба у справах дітей, отримавши інформацію від регіонального представництва омбудсмена та органів Нацполіції, розпочала перевірку зазначених обставин і встановила, що бабуся не виконує обов’язки опікунки щодо неповнолітнього онука.

Як наслідок, у провадженні одного із судів в Івано-Франківської області за позовом служби у справах дітей розглядається питання звільнення піклувальника від своїх обов’язків.

На рахунки бабусі, як опікунки, накладено арешт.

Триває слідство у кримінальному провадженні, а також розгляд цивільної справи у суді.

Сподіваюсь на відновлення справедливості для дитини позбавленої батьківського піклування та на поновлення його прав. Цей особливий випадок – перший і наразі єдиний, коли як омбудсман України представляю інтереси в суді за проханням неповнолітньої дитини, яка перебуває за кордоном, та не може самостійно реалізувати свої права. Мета одна – забезпечити доступ до правосуддя дитини та відновлення її порушених прав, – каже Лубінець.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.