Соціум

Карпати пахнуть сиром. Які сирні місця чекають гостей на Верховинщині

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Полонинський сезон закінчився. Тож туристична сторінка “Гуцульські сирні плаї” вирішила зібрати для читачів локації маршруту, які можна відвідати і в холодну пору. Сьогодні — сирні місця  Верховинського району.

Дегустаційний зал «Сирна лавка на горищі»: Верховина, вул. М. Грушевського, 12.

Локація одночасно може прийняти навіть 45 осіб, але з радістю тут чекають і значно менші групи. Це затишне місце, де окрім традиційних будзу, бриндзи та вурди, можна спробувати колекцію сирів регіонального виробництва. Сюди можна завітати як на дегустаційну програму тривалістю орієнтовно 1-1,5 год, так і для того, аби просто придбати сири додому.

Читайте: Подорож зі смаком меду. Як на Косівщині приймають туристів і бережуть бджіл (ФОТО)

 Особисте селянське господарство «Ігрець» у селі Криворівня.

Це єдина в Україні діюча хата-ґражда, в якій проживають та ведуть господарство. Тут виготовляють будз, бриндзу, масло, гулянку, сушені гриби. За попередньою домовленістю на локації можливий обід з гуцульських страв. Рекомендуємо відвідини хати-ґражди почати з наступної локації, адже вони чудово доповнюють одна одну.

Етнографічний музей старожитностей Гуцульщини: с. Криворівня, пр. Царина 29.

В експозиції музею представлені старовинні документи, особисті нагороди, монети та банкноти різних історичних епох на Гуцульщині. Це унікальний музей, який знайомить з етносоціальною системою Гуцульщини, її архаїчними складовими: збиральництвом, мисливством і рибальством, пастушим полонинським господарством, дерев’яною архітектурою і будівництвом, гірськими лісорозробками та лісосплавом, керамікою, мосяжництвом, чинбарством, боднарством тощо.

Дегустаційний зал «Копальня бриндзи»: Верховина, вул. Жаб’євський потік, 51.

Це колоритний і затишний дегустаційний зал з насиченою програмою; тут можна спробувати як традиційні карпатські сири — будз, бриндзу, вурду — так і сири за новими оригінальними рецептами; є змога оглянути національні костюми і сфотографуватися у них. Також на локації працює крамничка, де можна придбати різні карпатські смаколики.

Читайте: Сир у чані й дегустація на горищі. Верховина збирає гурманів (ФОТО, ВІДЕО)

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.