Соціум

В медуніверситеті відкриють скульптуру святого Алоїзія Гонзаги з фондів Краєзнавчого музею

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У понеділок, 7 жовтня, о 12:00 на 2 поверсі національний медичного університету відкриють експозицію скульптури св. Алоїзія Гонзаги. Медуніверситет підтримав реставрацію скульптури з фондів Краєзнавчого музею з нагоди 79 річниці Національного медичного університету та в рамках 15-річчя проєкту  «Врятуймо скарби разом!».
Скульптура довго зберігалася у фондах Краєзнавчого музею, перш ніж стати частиною проєкту реставрації «Врятуймо скарби разом!» художника-реставратора Валерія Твердохліба. Реставрацію скульптури здійснила Соломія Сташків-Олійник за підтримки Івана Гаврона.
Дизайн і підготовку експозиції проєкту в приміщенні університету здійснила ініціатива художника Яреми Стецика«Особливі інтерʼєри».

Довідково:

Св. Алоїзій Гонзага народився 1568 р. в Італії. Батько готував його до військової кар’єри, проте Алоїзія цікавило навчання. Крім грецької й латини, він володів іспанською, французькою та німецькою мовами. Уже з юних років жага до знань і духовне покликання стали визначальними в його житті. У 17 років Алоїзій вступив до Товариства Ісуса (єзуїтів), а через рік прийняв монаші обіти.
У 1591 році, коли в Римі спалахнула епідемія холери, Алоїзій присвятив себе допомозі хворим, надаючи їм першу допомогу, ризикуючи власним життям. Після зараження він помер 21 червня 1591 року у віці 23 років, залишивши по собі приклад самопожертви заради любові до ближніх.
Алоїзій  канонізований 1726 року. А через три роки Папа Бенедикт XIII проголосив святого Алоїзія Гонзагу покровителем молоді, зокрема студентів.
Життя та діяльність св. Алоїзія Гонзаги, покровителя студентства, вже протягом багатьох поколінь викликають глибоку пошану в Європі. Його приклад є актуальним і для нас, сучасників, адже він уособлює вічні цінності: прагнення до знань, духовні настанови, а також щиру доброту та любов до ближнього, – повідомляють в медуніверситеті.

Зв’язок Алоїзія Гонзаги зі Станіславовом

Єзуїти прийшли до Станіславова на початку XVIII століття, збудувавши тут костел і колегіум. У 1764 році костел отримав нову назву – “Костел непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії і святого Алоїзія Гонзаги” (нині — катедральний собор УГКЦ). Згодом було виготовлено вівтар на честь св. Алоїзія Гонзаги. Однак, після заборони ордену єзуїтів австрійською владою в кінці XVIII століття, костел закрили, а  мистецькі твори з нього зникли. Пізніше будівлю передали греко-католицькій церкві – нині це собор Святого Воскресіння.
Коли єзуїти повернулися до Станіславова, вони збудували ще один костел, що нині є Свято-Троїцьким кафедральним собором (на початку вулиці Грюнвальдської). Храм діяв до приходу радянської влади у 1939 році.
Питання щодо точного періоду створення скульптур св. Алоїзія Гонзаги під час перебування єзуїтів у місті залишається відкритим для подальших досліджень мистецтвознавців та істориків.
Скульптура св. Алоїзія Гонзаги, створена в XVIII-XIX століттях, є унікальною пам’яткою сакрального мистецтва. На одязі святого зображений герб ордену єзуїтів, що допомагає ідентифікувати скульптуру.
Скульптура виготовлена з дотриманням усіх технологічних вимог, анатомічно правильно і мистецьки досконало. Поверхня скульптури оздоблена в техніці поліхромного розпису. Святий зображений у єзуїтській сутані та білій комжі, його атрибутом, очевидно, був хрест, який підтримувався обома руками. Водночас на скульптурі наявні механічні пошкодження: обламані пальці на обох руках та втрачений атрибут святого Алоїзія Гонзаги – хрест.
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.