Соціум

У санаторії “Прикарпатський” виявили порушення прав дітей

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У спеціалізованому санаторії «Прикарпатський» на Франківщині, де оздоровлюються і вчаться 112 дітей, представники Омбудсмена виявили порушення.

Працівники регіонального Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області та експерт проєкту «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми» відвідали державний заклад «Дитячий спеціалізований (спеціальний) санаторій Прикарпатський» Міністерства охорони здоров’я України.

Під час візиту моніторили стан додержання прав дітей на безпечні умови перебування.

Санаторій приймає на оздоровлення дітей із захворюваннями органів дихання. На момент моніторингу в закладі оздоровлювалися 112 дітей, з яких 2 дитини-сироти, 40 дітей з багатодітних сімей та 11 дітей з малозабезпечених сімей. Деякі з них евакуйовані з територій, де ведуться активні бойові дії.

У закладі для забезпечення потреб дітей під час оздоровлення та відпочинку функціонують кілька корпусів: адміністративний корпус, 5 спальних корпусів, зал дозвілля, школа для організації безперервного освітнього процесу під час оздоровлення дітей, їдальня та медичний пункт.

Під час візиту виявили порушення прав дітей, зокрема права на безпечні умови перебування (захист) в умовах введення воєнного стану. Так, у санаторії відсутнє укриття, де діти можуть перебувати у разі оголошення сигналу «повітряна тривога».

За словами працівників закладу, задля безпеки дітей вони керуються правилом «двох стін», однак застосування цього правила неможливе через будівельну конструкцію корпусів санаторію.

Також встановили, що діти розміщуються у кімнатах по 1-8 осіб без дотримання вимог мінімальної житлової площі на одну особу, що є порушенням права дитини на достатній життєвий рівень та приватність. Затісні розміри кімнати унеможливлюють вільне пересування в ній кількох дітей одночасно та належне розміщення їхніх особистих речей.

У приміщеннях санаторію не створене безбар’єрне середовище для осіб (дітей) з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Забезпечення харчами дітей здійснюється за сприяння волонтерів. При цьому свіжі/сезонні овочі у раціоні дітей відсутні.

За результатами моніторингового візиту готуються листи-реагування.

Довідково. ДЗ «Дитячий спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій «Прикарпатський» МОЗ України розташований у місті Яремче Івано-Франківської області. Санаторій безкоштовно приймає дітей у віці 6-14 років (до 15 років за клопотанням Департаментів охорони здоров’я облдержадміністрації) із захворюваннями органів дихання. Термін перебування – 21 день.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.