Соціум

На забігу імені Сергія Караванця у Франківську збиратимуть 1 мільйон на спортивне обладнання для ветеранів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У вівторок, 10 вересня, організатори 11th Frankivsk Half Marathon повідомили про початок збору на адаптивне обладнання для занять спортом для військових та ветеранів. Цьогоріч 6 жовтня під час 11th Frankivsk Half Marathon пройде благодійний забіг на 2 км імені засновника Франківського півмарафону, захисника Сергія Караванця, який зник безвісти в травні 2022 року в боях на Луганщині. Ціль збору – 1 мільйон, пише Репортер.

Цьогоріч на 11th Frankivsk Half Marathon очікують від 1800 до 2000 учасників.

Франківський півмарафон – це не лише свято спорту, бігу. Основна місія Франківського півмарафону – формувати сильну і здорову націю і, звісно ж, розвивати місто та разом із тим робити добрі справи, – говорить комунікаційна менеджерка Frankivsk Half Marathon Христина-Ірина Сорока. – Ми віримо в те, що Сергій повернеться і хочемо, щоб він бачив, що ми робимо все, про що він мріяв і чого хотів.

Одна із дистанцій півмарафону – на 2 км, буде вже вдруге поспіль присвячена засновнику півмарафону Сергію Караванцю. 100% внесків з реєстрації на Благобіг буде передана ініціативі «ветераницивільні Петрос»на закупівлю обладнання для занять адаптивним спортом для військових та ветеранів.

Мета збору Благобігу імені Сергія Караванця – один мільйон гривень.

За ці гроші придбають обладнання для занять адаптивним спортом – крісла колісні для гри в баскетбол на кріслах колісних, сітки, м’ячі, веслувальні тренажери. Спортивне обладнання потрібне для реабілітації та залучення до культури занять спортом військових, які потрапляють після поранень у госпіталі.

Ми розуміємо, що потрібно створювати умови для реабілітації та відновлення військових і ветеранів. Тому ми вирішили цього року збирати гроші на підтримку ініціативи «ветераницивільні Петрос», яку заснувала Наталка Найда. Бо мені імпонує те, що вони роблять зі стрільбою з лука. І мені хочеться, щоб в нашому місті створювалися якісні умови для занять адаптивними видами спорту, – говорить Ігор Крицак, генеральний директор Frankivsk Half Marathon.

Співзасновниця ініціативи «ветераницивільні Петрос» Наталка Найда розповідає, що за півтора року занять із військовими вони бачать конкретну користь і результат. Для декого важливо просто мати можливість вийти з палати, аби мати якесь заняття. А декотрі хлопці, спробувавши себе у стрільбі лука, вже беруть участь у змаганнях для людей з інвалідністю. І планують стати тренерами для інших ветеранів та людей з інвалідністю.

Цивільні зараз можуть займатися спортом лише завдяки ЗСУ

Ветерани російсько-української війни Андрій Бойчук і Михайло Дамаскін

Цивільні зараз можуть займатися спортом лише завдяки ЗСУ. Тому підтримка адаптивного спорту – це просто мастхев зараз. І я запрошую всіх долучитися до благодійного забігу імені Караванця на 2 км. Навіть якщо ви не бігаєте, можна пройти, але взяти участь, каже Наталка Найда.

Аби зібрати гроші на обладнання для адаптивного спорту, Наталка Найда відкрила додатковий збір на банку. До збору запрошують долучитися зокрема і соціально-відповідальний бізнес. А партнер півмарафону Jysk облаштує зону для адаптивних видів спорту, на якій кожен за благодійний внесок зможе спробувати себе у різних видах спорту. Проведуть майстеркласи – ветерани. 

Мільйон – це маленький крок. Але ми мусимо показати, що ми – суспільство, цивільні, готові адаптуватися. І докладати зусиль, щоби люди, які нас захищали, могли займатися спортом, – говорить Наталка Найда.

Ветеран російсько-української війни, офіцер 80 Галицької десантно-штурмової бригади, член збірної «Ігор Нескорених» Андрій Бойчук розповідає, що спорт після поранення допомагає не замкнутися в собі, віднайти себе, знайти таких самих ветеранів і рухатися далі.

Я займаюся адаптивними видами спорту, щоб показати своїм побратимам, що життя не зупинилося на стадії поранення і ми живемо далі і ми можемо показувати один одному як рухатися далі. Спорт – це колектив, де ми розуміємо один одного, наші проблеми, і можемо допомогти один одному», – говорить Андрій Бойчук.

«Військовому тяжко адаптуватися після війни у цивільному житті через те, що суспільство не сприймає військового. Коли я попав на відбори Air Force, я потрапив у своє середовище – середовище людей з важкими пораненнями, які теж мене розуміють і завдяки спорту адаптуватися легше», – додає ветеран російсько-української війни, рядовий 80 Галицької десантно-штурмової бригади, учасник відборів в національну збірну України серед ветеранів повітряних Сил США 23 року та «Ігор Нескорених 2024» Михайло Дамаскін.

Авторка: Ольга Суровська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.