Соціум

Руслан Марцінків: До опалювального сезону громада підготувалася краще, ніж минулих років

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Минулого тижня внаслідок похолодання розпочався опалювальний сезон в Івано-Франківській територіяльній громаді. 18 жовтня відповідно до рішення виконавчого комітету ІФМР запрацювали майже всі котельні міста.

Руслан Марцінків: До опалювального сезону громада підготувалася краще

Як повідомило ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», на ранок 18 жовтня в місті діяли сім котелень на вулицях Чорновола, Матейка, Федьковича і по дві на Мазепи й Медичній. Вони ще тиждень перед тим почали забезпечувати теплом заклади охорони здоров’я та обласний геріатричний пансіонат – згідно з розпорядженням міського голови Руслана Марцінківа за поданими письмовими зверненнями від медзакладів.

На вечір того ж дня до процесу теплопостачання приєдналися котельні на вулицях Військових ветеранів, Тролейбусній, Вовчинецькій, Максимовича, Довгій, Симоненка, Набережній, Угорській, Бельведерській, Чубинського, Джерельній, Юности, Пулюя, Чорновола, Биха і котельні, які обслуговують школи й дитячі садки в селах Угорники, Колодіївка, Крихівці та Черніїв. 19 жовтня розпочали опалювальний сезон котельні на вулицях Дорошенка, Хриплинській та Індустріальній та в селах Радча і Тисменичани.

Читайте Руслан Марцінків: Діти мають знати, як діяти в умовах загрози життю

Отож на 20 жовтня 34 із 37 котелень подавали тепло споживачам у міській громаді, запевняє «Івано-Франківськтеплокомуненерго». На трьох котельнях тими днями ще проводили пуско-налагоджувальні роботи. Крім того, через неможливість запуску в роботу магістральних теплових мереж у напрямку «Арматурний завод» у міській раді у вересні прийняли рішення спорудити дві модульні котельні на вулицях Гвардійській та Національної гвардії. Невдовзі вони теж стануть частиною міської системи теплопостачання.

У середу, 18 жовтня, міський голова Руслан Марцінків під час перевірки роботи котелень відвідав модернізовану в 2021 році котельню на вул. Матейка, яка обслуговує міську лікарню №1 та два будинки. У цій котельні встановлено твердопаливний котел, який не залежить від постачання газу. Він використовує деревинну сировину та заощаджує 10 відсотків коштів на виробництво тепла. Торік ця модернізована котельня відпрацювала опалювальний сезон, за словами директора «Івано-Франківськтеплоенерго» Володимира Громка, абсолютно без проблем.

Як відомо, Івано-Франківськ за каденції міської ради сьомого скликання (2015-2019 роки) особливу увагу звернув на підвищення енергозбереження, енергоефективаности та використання альтернативних видів енергії у всіх галузях. І мав у тому значні досягнення завдяки співпраці із зарубіжними інвестиційними та грантовими організаціями — ЄБРР, Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) та Шведською міжнародною агенцією з розвитку співробітництва (SIDA).

Читайте Руслан Марцінків: Не зупиняємось, бо лише разом зможемо здобути перемогу!

Ще у 2018 році в Івано-Франківську вже сім котелень працювали на альтернативному паливі (тепер — вісім). В їх числі — модернізована велика котельня в мікрорайоні Пасічна, в якій встановили твердопаливний котел литовської фірми «Enerstena» потужністю 4 МВт, а також когенераційну установку «Caterpllar G3516» на базі газопоршневого двигуна електричною потужністю 1,46 МВт і тепловою потужністю 1,5 гігакалорії на годину.

За залученням інвестиційних та грантових європейських коштів у розвиток енергоефективності Івано-Франківськ п’ять років тому був одним із лідерів в Україні. Причому місто отримало тоді 3,6 млн. євро безповоротного гранту — половину від отриманого кредиту на енергозбереження.

До нового опалювального сезону міська громада краще підготувалася, аніж минулих років, особливо до відключення світла, — зазначає міський голова Руслан Марцінків. — Маємо ліміти на газ, у всіх котельнях є генератори, причому й потужні, як у котельні на вул. Дорошенка. Те, що треба було максимально зробити для забезпечення енергетичної стійкости міста, вже зроблено. Найбільшою проблемою залишаються внутрішньобудинкові системи теплопостачання.

Літо і теплий вересень франківські тепловики справді досить ефективно використали для підготовки до нового опалювального сезону. З допомогою гідравлічних випробувань теплових мереж вони виявили в них близько 130 пошкоджень. У підсумку було замінено 2,3 км зношених корозією труб розподільчої тепломережі на попередньо-ізольовані труби на вулицях Хоткевича, 48; 50 корп. 1; 52 корп. 1; 67 корп. 3 і 79; Набережній, 28 і 42; Галицькій, 124 і 167; Василіянок, 66-68; Івана Павла ІІ, 19 і 22 корп. 2; на куті Івасюка та Івана Павла ІІ, 2; Тролейбусній, 5; Хіміків, 6 корпуси 1-2; Миру, 88; Стуса, 15а і 21а; на розі Довгої та Української; Хмельницького, 36; Вовчинецькій, 182; Молодіжній, 56; Федьковича, Сніжній, 22; Симоненка, 5; Симиренка і Карпатській.

Мирослав Стефанців

На правах промо

Читайте Під час виконкому Руслан Марцінків вручив нагороди військовим

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.