Соціум

Руслан Марцінків: За потреби франківці знову вирушать на допомогу тим містам, яким вона буде необхідна

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Майже два місяці тому, одразу після підриву окупантами греблі Каховської ГЕС, того ж 6 червня Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків разом із місцевими волонтерами організував збір і відправлення допомоги для постраждалих від затоплення жителів Херсонської области.

А після того на ліквідацію наслідків російського екоциду на південь України відправилися 24 франківські добровольці-комунальники. Пів місяця вони в екстремальних умовах війни прибирали, розчищали, складали та ремонтували усе, що там вийшло з ладу після підтоплення. Минулого тижня наші добровольці повернулися з Херсона.

Руслан Марцінків: За потреби франківці знову вирушать на допомогу

Працівники івано-франківських комунальних підприємств поїхали на Херсонщину абсолютно добровільно. Зізнаються, що, зголошуючись у поїздку, не уявляли, наскільки на півдні України буде небезпечно. Так, у перший день через ворожі обстріли попрацювати їм не вдалося. Наступного ранку добровольцям видали бронежилети, тож у них вони працювали весь час, поки перебували у Херсоні.

Читайте Руслан Марцінків: Місто виплачуватиме по 20 тис грн фронтовикам на закупівлю спорядження

Фронт робіт, як розповів координатор поїздки, заступник директора департаменту інфраструктури, житлово-комунальної політики ІФМР Геннадій Пономаренко, був дуже великий.

Одна з перших наших локацій – це двір після затоплення, – розповідає Пономаренко. – Там, у багатоквартирних будинках, вода стояла по другий поверх. Нашим завданням було вичистити звідти намул, поприбирати прибудинкову територію і все до подальшої експлуатації. Після того, як ми завершили прибирати двір, почали приїжджати комунальні служби: газова підключала помешкання людей до газу, електрики відновлювали електропостачання…

Франківці прибирали усюди, де просили їх колеги-комунальники з КП «Парки Херсона», — житлові квартали, автошляхи, дошкільні заклади. Окрім того, не відмовляли в допомозі безпосередньо й місцевим жителям. Розчищали їхні помешкання, нерідко переносили чи перевозили їхні особисті речі, рятуючи це добро від підтоплення.

Читайте Руслан Марцінків: Є підстави сподіватися, що земля цього року вродить добре

Адреналін був неабиякий, тому що і прилітало, і свистіло. Були моменти, що доводилося і ховатися, і лягати на землю. Але ми погодилися на цю поїздку добровільно, бо хотілося допомогти. Люди постраждали, і їм ця допомога була конче необхідна, — підкреслив начальник енергетичної дільниці станції аерації КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Віктор Захаревич.

Попри екстремальні умови роботи в Херсоні, франківські комунальники по поверненні додому домовилися, що в  наступні такі поїздки вирушать тим же складом, що й були в Херсоні, каже майстер КП «Комфортний дім» Роман Орловський.

Я дуже вдячний нашим комунальним працівникам, які добровільно поїхали в Херсон і виконали важливу роботу. Це вже не вперше франківці вирушають на ліквідацію наслідків вторгнення московитів. Ще раніше виконали таку саму місію в Миколаєві та Чернігові. Дуже важливо показувати, що ми, українці, підтримуємо одні одних, коли хтось із нас потрапив у біду. За потреби франківці знову вирушать на допомогу тим містам, яким вона буде необхідна, — наголосив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

  Мирослав Стефанців

На правах промо

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.