Авто

«Горбатий» раритет

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Сьогодні ці «Запорожці» – класика українського авто-ретро. Кілька таких авто є й на Прикарпатті. Знайомтеся – ЗАЗ-965 і його власник Володимир Дубинський із Підлісся Тисменицького району.

Ця машина з’явилася в житті нинішнього власника випадково. «Після того, як зробив одну роботу, люди не мали чим розрахуватися, – згадує чоловік. – Тож запропонували мені цю машину. Взяв її, десь два роки вона в мене просто стояла під парканом, а потім я визрів до думки, щоб таки поставити її на хід».

Спершу машину розібрали. Виявилося, що колись її легенько вдарили. Кузов повністю обробили піскоструменем, порихтували, пофарбували. Колір був бірюзовий, а перефарбували у зелений металік.

«Далі авто довгий час знову стояло, але вже в гаражі, – продовжує Дубинський. – У мене було багато роботи, тому часу на машину не вистачало. Та одного разу в інтернеті знайшов для неї хороший двигун, вирішив продовжити».

Багато запчастин власник вимінював по бартеру. Так само «на стороні» знайшов коробку передач. А потім підключив до цієї роботи знаного франківського реставратора Володимира Микицея. Разом вони поставили ЗАЗ на хід.

«Вийшла досить цікава машина, – говорить Володимир Дубинський.Відсотків на 95 – це оригінальне авто. Неоригінальні тут лише колеса, бо нові такі майже неможливо знайти. Салон також перероблений, але витриманий в оригінальному дусі. Всі системи тут працюють, аж до найменшої лампочки. До того ж, тут рідний кузов, передня балка».

Мініатюрний ЗАЗик після свого переродження уже наїздив близько трьох тисяч кіломет­рів, був навіть на Закарпатті. «Харчується» 80 і 76 бензином, спалює близько 5,5 л на 100 км. Як каже власник, поки що раритетне авто його не підводило. Переважно «Запорожець» стоїть у гаражі, а влітку в сонячну погоду чоловік виводить його на вулицю провітритися.

Зараз Володимир Дубинський працює над УАЗ-967, його інша назва – Транспортер перед­нього краю, ТПК. Також будує нову, більшу, «домівку» для своїх раритетів.

«Треба звикнути до їзди на цьому авто, – каже ретро-любитель. – Тут немає гідравліки. Як є сила в руках і ногах, на тому й їдемо. Та величезна перевага машини – її компактність і маневреність. Їздити містом особливо зручно. Ця машина молодша від мене на п’ять років. Пам’ятаю, коли ще був дитиною, то мріяв про таку машину. І ось через стільки років мрія здійснилась».

До теми

ЗАЗ-965 «Запорожець» – перший серійний автомобіль, який випускали на Запорізькому автомобільному заводі «Комунар». Позиціонувався як мікролітражне авто. Його виробляли у 1960-1969 роках.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.