Спорт

100 кліток творчості

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківську відбувся чемпіонат області з шашок-100 серед юнаків і дівчат. Такі змагання у нас провели вже вдруге.

Вперше у шашки на ста клітках прикарпатські діти змагалися минулого року. Тоді були 16 учасників. Згодом двоє прикарпатців одразу взяли медалі на чемпіонаті України. Нині зібралися вже 30 шашкістів, тож є надія на більший успіх і на все­українському рівні.

Цю гру на Прикарпаття привіз Костянтин Балтажі, міжнародний арбітр, віце-президент федерації шашок України. Чотири роки тому, разом із дружиною Ольгою, міжнародним гросмейстером, він приїхав до Івано-Франківська із Запоріжжя.

Як каже Костянтин, стокліткові шашки мають перевагу перед традиційними шашками-64 тим, що дають більше місця та можливостей для комбінацій, творчості.

Обласний чемпіонат відбувається у двох тісних кімнатках обласного шахово-шашкового клубу на вулиці Вагилевича. До змагань тут ставляться дуже серйозно. Діти грають за міжнародними правилами, а вони доволі суворі. За кожним столом працює годинник, гравці записують партію, між рядами ходять судді. До слова, годинники — ще механічні, хоча по Україні вже всюди використовують цифрові.

Наймолодший учасник чемпіонату — п’ятирічний Ерік Андрейчук із Косова. У шашки навчився грати у тамтешньому центрі дитячої творчості. Хлопчик ще не вміє писати, тож партію за нього записує мама. «Син сам хоче грати в шашки, а я це лише підтримую, — каже жінка. — В Еріка гра в шашки ще на рівні захоплення, а от його старший брат, Святослав, вже є першорозрядником».

Із Косова, до речі, приїхала ціла збірна. Команду привіз викладач районного центру дитячої творчості Володимир Хлопков. Цьому сивому чоловіку з огрядною бородою та довгим волоссям 62 роки. За фахом він математик, 15 років займається в Косові шахами. «Сьогодні в мене є три групи, це близько 30 дітей, — розповідає Хлопков. — Сюди приїхали 16 косівчан. Спочатку я викладав лише шахи. А коли до нас приїхали Костянтин та Ольга Балтажі, то побачив, що це потужніший «ракетоносій», і вони винесуть дітей на ширшу орбіту. Тож взявся й за шашки-100».

Сьогодні у Косові є свої досягнення. Першорозрядник Орест Слава був третім в Україні зі швидких шашок-64. Також двоє косівчан допомогли команді області зайняти третє місце на всеукраїнському турнірі.

«Можна подумати, що шашки-100 не мали поширення на наших теренах, але це не так, — говорить Костянтин Балтажі. — У той час, як у СРСР культивували шашки-64, то в Галичині, яка була під Польщею, грали у шашки-100. Нині ж проблемою шашок, на відміну від шахів, є те, що багато країн мають свої правила — є шашки італійські, канадські, турецькі, бразильські, російські, чекерси (англо-американські) тощо».

Одним із найдосвідченіших шашкістів на чемпіонаті був 16‑річний десятикласник з Івано-Франківська Андрій Кожевніков. Три з половиною роки він займається шахами, але разом з тим вправляється й шашками. Про своє майбутнє в інтелектуальних іграх хлопець не загадує. «Спершу після школи треба буде вивчитися, щоб мати гарну професію, — говорить Кожевніков. — Сьогодні це моє захоплення, але чи далі буду займатися шашками, покаже час. Хочу поїхати на чемпіонат України, щоб привезти звідти медаль до Івано-Франківська».

Молодша колега Андрія, Уляна Клочак, зі своїх 12 років чотири грає у шахи та шашки. «Шашкам мене навчила бабуся, — розповідає дівчинка. — Нині маю перший розряд із шашок-64, але цього року хочу добитися результату і в шашках-100. Для цього граю навіть у школі з однокласниками».

Наприкінці минулого року в Івано-Франківську видали «Шашковий кодекс України». У цій книзі зібрали правила гри у шашки-64, шашки-100, чекерси, бразильські шашки та піддавки. Інтелектуальні ігри набирають популярності на Прикарпатті. Хтозна, можливо, у нас невдовзі з’явиться й повноцінний центр, де будуть рости майбутні гросмейстери.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.