Війна

Вибори нагріють батареї?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Усі, хто не має автономного опалення, міцно тримають кулаки, мріючи про те, що опалювальний сезон почнеться вчасно. Адже в помешканнях уже прохолодно, діти в садочках перед сном давно натягують піжами поверх колготок, а школярі вдягають теплі светри, аби не змерзнути у класах. Звична ситуація, що повторюється з року в рік.

Офіційний початок опалювального сезону — 15 жовтня. Перше, що робимо цього дня, йдемо мацати батареї. Теплі чи холодні? Начальник «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Ігор Прокопів пообіцяв, що будуть теплі. «Правда, при умові, що в місті буде холодно. Є таке поняття, як температура в приміщенні — санітарна норма — має бути не менше, як 16,5 градусів тепла», — наголосив Прокопів.

Заступник міського голови Олександр Дерев’янко говорить, що вони зробили все, аби розплатитися з боргами перед НАК «Нафтогаз Україна». Прийняли рішення на сесії міськради, щоб взяти кредит в розмірі 40 млн. грн. і погасити більшу частину боргу (заборгованість підприємства — майже 50 млн. грн.). Однак кредит їм все одно не дали.

Нагадаємо: із зверненням стосовно можливості отримати кредит на 36 місяців наша влада звернулася до ВАТ «Державний ощадний банк України». Проте в банку ліквідних коштів для забезпечення цього кредитного проекту виявилося недостатньо. Відтак, «Ощадбанк» звернувся до Нацбанку України з клопотанням щодо надання кредиту рефінансування. Проте НБУ відмовив, підкресливши, що він, «забезпечуючи регулювання грошово‑кредитного ринку через монетарні механізми та інструменти, підтримує на відповідному рівні ліквідність банків, а не є постачальником ресурсів для банків незалежно від напрямків їх діяльності та цілей щодо їх використання».

Є й ще одне «але», про яке розповів Дерев’янко: «До того ж, у Постанові Кабміну не було переліку об’єктів кредитування». Тобто, «Ощадбанк» так і не отримав список тих, кому мав дати гроші…

Втім, Прокопів все одно стверджує: опалювальний сезон почнеться вчасно. Звідки така певність? Адже підприємство, яке він очолює, борг не погашає. Бо не має чим. Тиждень тому комунальники проводили нараду з приводу покращення оплати за комунальні послуги. Радилися, що вдіяти, аби примусити людей сплатити борги. Нагадаємо: населення боргує підприємству 28 млн. грн. І динаміки на зменшення боргу немає. До чого дорадилися — невідомо. Але навряд чи в їхній нараді йшла мова про якість надання послуг.

Олександр Дерев’янко також не знає, на чому ґрунтується оптимізм начальника «Теплокомуненерго». «Прокопів мені теж не все розказує», — говорить заступник мера. І припускає, що підприємство або споживатиме газ без лімітів (якщо їх не дадуть), або ліміти будуть, незважаючи на величезний борг.

«Навряд чи перед виборами не подадуть газ», — підсумував Олександр Дерев’янко. Ось воно! Справді, до цієї знаменної події залишилося дуже небагато. І якщо ми забули, як було холодно торік, то мусимо відчути, як стало тепло нині. Бо електорат не повинен мерзнути.

До речі, а у вас вже тепло?


Коли верстався номер:

У вівторок, 13 жовтня, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус перед журналістами підписав розпорядження «Про початок опалювального сезону». За його словами, в місті вже опалюються лікарні та навчальні заклади. У п’ятницю, 16‑го, обіцяють подати тепло до житлових будинків.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.