Без категорії

Дві палати конфронтації?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У своєму нещодавньому посланні до Верховної Ради Віктор Ющенко запропонував запровадити двопалатний парламент. Причому верхню палату обирати у мажоритарних округах, аби уникнути диктату партійних лідерів у складанні списків. Крім того, президент пропонує скоротити кількість депутатів і обмежити їхню недоторканність.Із цього приводу «Репортер» звернувся до відомих політиків і політологів із запитаннями:• 1. Чим викликані такі пропозиції Віктора Ющенка? Наскільки вони виправдані?• 2. Як ви вважаєте, чи підтримають народні депутати президента у цих питаннях?

Кость Бондаренко, політолог, м. Київ:

«1. Такі пропозиції Віктора Ющенка викликані бажанням створити додаткові елементи впливу президентської влади на парламентарів. Це — головний момент, який потрібно враховувати.

2. Народні депутати не підтримають президента у жодному разі. Тому що вони розумніші. Бо, якщо це станеться, то їм прийдеться одразу ж складати депутатські мандати. Та йти на нові парламентські вибори. І більшість депутатів туди не потрапить. А якщо навіть і потраплять, то в ті палати, що не відіграватимуть важливої ролі».

Михайло Стула, перший секретар Івано-Франківського обкому КПУ:

«1. Я думаю, що зміни, які пропонує Ющенко, потрібні. Обов’язково треба зняти недоторканність з депутатів, президента, суддів і т.?д. А от про двопалатний парламент, то вибачте. Адже державі, котра не має федеративного устрою, а має економічну кризу, вводити ще одну структуру, яка буде подвоювати і комітети, і відділи, цього абсолютно не потрібно. У нас один парламент, над яким треба працювати. Але уряд і президент не можуть поділити владу.

2. Я більш ніж впевнений, що депутати не підтримають президента у цих питаннях. Тільки що проголосовано, що президентські вибори відбудуться 25 жовтня. І навіть ті депутати, котрі входять у президентську фракцію, не підтримують ініціативу Ющенка в цих питаннях. Це можна побачити та прочитати у ЗМІ. Я думаю, що всі його пропозиції дістануть повне фіаско».

Роман Ткач, народний депутат України, фракція «НУ-НС»:

«1. Мені важко судити, чим саме зараз викликана така ідея. Пропозиція двопалатного парламенту давно витала у суспільстві, ще з часів Кучми. Ця тема то затихала, то знову набирала обертів. Я особисто негативно ставлюся до ідеї двопалатного парламенту.

2. Депутати, швидше за все, не підтримають ініціативу президента. Кажу, знаючи побажання депутатів щодо майбутніх змін до Конституції».

Олег Тягнибок, лідер ВО «Свобода»:

«1. Якщо повернутися на п’ять-шість років назад, то Леонід Кучма виносив на депутатський розгляд точно такі самі пропозиції. Але це було пов’язано виключно з тим, що Кучма думав про своє політичне майбутнє. Двопалатний парламент — це зло, і не дай, Боже, аби він у нас з’явився.

У тій ситуації, в якій ми зараз знаходимося, це є крах держави, початок федеративного поділу, фактично втрата територіальної цілісності української держави.

У цій ситуації проведення цієї політичної реформи не відповідає національним інтересам. Наша держава має бути президентською, а парламент — однопалат­ним. Але тут є дуже хитра ситуація. Президент пропонує на 30 чоловік скорочувати нижню палату, але для чого тоді тая нижня палата буде створена. Отже, це є просто намагання самозбереження у політиці.

2. Звісно, депутати не підтримають Президента. Якщо сьогодні більшість проголосувала за практично дострокові президентські вибори на 25 жовтня, то я думаю, що вони вже показали, як вони до нього ставляться».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.