Культура

Подалі від московитів. На Франківщині парафіяни протестують проти церкви

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Парафіяни сіл Острівець і Рогиня, що на Городенківщині, хочуть вийти з-під опіки московської церкви.

Минулої неділі там відбулися парафіяльні збори. На порядок денний винес­ли прийняття нових статутів релігійних громад. Ще перед цими подіями ситуація набула немалого розголосу.

На збори в селах прибули представники Івано-Франківської єпархії Київської митрополії. Вони пояснили, що проект статутів уже обговорили в Острівецькій сільській раді, де документ мають затвердити, для реєстрації в державних органах. Така процедура передбачена законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій».

Наставники обох храмів зачитали проекти статутів і наполягали на їх прий­нятті. Однак на прохання громад цю процедуру відклали на тиждень. Учасники зборів кажуть, що прийняття нового статуту підтвердить підпорядкування їхніх релігійних громад УПЦ МП. Натомість більшість селян Острівця та майже всі Рогині хочуть до УПЦ КП або УГКЦ.

Як висловився депутат Городенківської районної ради Роман Костюк, «за допомогою нових статутів Москва хоче вберегтися від переходів своїх вірних до інших конфесій».

Київську Митрополію УПЦ священики на зборах назвали автономною, однак станом на 1 січня 2017 року серед зареєстрованих у Мін’юсті релігійних організацій фігурує УПЦ МП. При цьому на сайті Київської Митрополії УПЦ є новина від 6 жовтня про те, що «Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій взяв участь у черговому засіданні Священного Синоду Руської Православної Церкви, що відбулося в Даниловому монастирі в Москві».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.