Культура

Летить «Вітер» в Україну. У Франківську з унікальною програмою виступить українсько-канадський ансамбль «Viter»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Уже незабаром, 13 липня, на сцені Івано-Франківського облмуздрамтеатру виступить українсько-канадський ансамбль «Viter». Він їде з унікальною програмою — протягом двогодинного виступу глядачі зможуть зануритися в Україну 125-річної давнини. Саме такою наші канадці зберегли її у своєму мистецтві.

_NEK1813

Цікаво, що першими українцями, які прибули до Канади пароплавом «Орегон» у вересні 1891 року, були Іван Пилипів і Василь Єлиняк з села Небилів Рожнятівського району. За ними переселилися ще кілька родин.

Нині в Канаді мешкає найчисельніша українська діаспора, яка налічує понад мільйон людей. Найбільше — у провінції Альберта. Лише в столиці цієї провінції — Едмонтоні — живуть приблизно 14 % українців усієї Канади.

Viter-531

Недалеко біля Едмонтона працює найбільший український скансен, тобто музей під відкритим небом. Він називається «Село україно-канадської культурної спадщини» (Ukrainian Cultural Heritage Village), а в народі просто — «Село». Скансен відтворює життя українських переселенців від 1891 року до початку 1930-х, і там є не лише об’єкти, а й живі експонати — місцеві мешканці, які працюють у «Селі» правдивими тодішніми поліцейськими, продавцями, ковалями…

Саме в Едмонтоні 20 років тому зародився народний ансамбль «Вітер». Спочатку він існував як суто танцювальний гурт при всесвітньовідомій хореографічній школі «Шумка» (Canada’s Ukrainian Shumka Dancers), та згодом відокремився у самостійний творчий колектив з оригінальними масштабними постановками, хором, оркестром. Художнім керівником ансамблю є Таша Орисюк, балетмейстери — Теренс Вартон і Стефан Пахолок, а керівник хору — Леся Погорецька.

_NEK2048

Сьогодні «Viter» дуже добре відомий не лише в Канаді, але й за кордоном. Колектив активно гастролює Бразилією, Аргентиною, Хорватією, Угорщиною та Австрією.

В Україні «вітряні» канадці виступали вже чотири рази. Востаннє були у 2012-му. Але цьогоріч вони вперше приїдуть повним складом з масштабною програмою. Про це «Репортеру» розповіла представник ансамблю в Україні Ольга Ейріх.

За її словами у колективі співають і танцюють з 60 людей, віком від 18 до 45 років. Це праправнуки перших переселенців з України. Власне 24 липня буде 125 років першого переселення українців до Канади.

Viter-358

«Українці Канади з покоління в покоління передають старі традиції, так добре навчились їх цінувати, що й нині вони ідентичні тим звичаям, які були 125 років тому, — говорить Ольга Ейріх. — Глядачам має бути дуже цікаво, бо «Вітер» привезе сюди Україну 125-річної давнини. Це будуть саме ті співанки, пісні й танці, з якими за океан емігрували їхні прапрадіди. Вони й не знають іншої України».

За словами пані Ольги, залучати молодь до ансамблю, до української культури не важко, адже в Канаді це дуже популярно, навіть модно.

Viter-104

«Там престижно знати українську, знати, звідки твої пращури, — каже Ольга Ейріх, — хоча б співати українською, бо не всі учасники колективу нею розмовляють».

До речі, цього року канадські колеги-танцюристи відмовляли «Вітер» їхати в країну, де триває війна.

«Їм казали, що вони «crazy» — божевільні, — переповідає Ейріх. — Але саме цим туром учасники ансамблю хочуть показати, що вони солідарні з нами, що вони теж українці, хоч два-три покоління з них уже народжені в Канаді. Цей тур вони організували власним коштом і, крім солідарності з нами, присвятили його двом датам — 125-ій річниці першого переселення українців до Канади і 25-ій річниці Незалежності України».

Viter-64

Свій тур «Вітер» починає саме з Івано-Франківська. З гастролями канадцям допомагає компанія «PRO Production Ukraine». Далі будуть виступи у Чернівцях, Вінниці та Києві. Чекаємо цікаве, колоритне, видовищне шоу.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.