Культура

Франківськ на ровері. «Тепле веломісто» мріє переплюнути найбільш велосипедне місто світу Амстердам

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Переплюнути найбільш велосипедне місто світу Амстердам — такою залишається одна з цілей платформи «Тепле Місто». Якщо в цифрах, то для цього треба зробити так, аби понад 41% поїздок по Івано-Франківську були роверовими. Наскільки в цьому просунулися тепломістяни, «Репортеру» розповів координатор програми «Тепле веломісто» Володимир Радевич. Свого часу він долучався до ініціатив платформи як волонтер, а сьогодні вже в команді. Отож — про здобутки і плани.

DSC_3339

На початку квітня цього року в Івано-Франківську вже втретє провели «Велофорум». За словами Володимира Радевича, це чудова платформа для обміну досвідом, планами та налагодження співпраці між активістами на роверах.

Цьогорічний велофорум був особливий тим, що до участі долучилися дві великі асоціації велосипедистів — зі Львова та Києва. Ділилися власним досвідом, переймали щось від Франківська. Наприклад, львів’яни були вражені проектом «Велошкола», а кияни — бурхливим встановленням велопарковок з ініціативи місцевого бізнесу.

Нагадаємо, що за минулий рік спільно з компанією «UTeam» у середмісті встановили 70 нових велопарковок, а працівники ТзОВ «Івано-ФранківськАвтоДор» безкоштовно їх змонтували.

Цього року тепломістяни планують поставити ще 40. Радевич говорить, що вже є запити від компаній, які хочуть підтримати проект «Велопарковка» та профінансувати його. Можливо, кількість парковок збільшиться вдвічі.

«Маємо запити від університету нафти і газу на встановлення велопарковок біля корпусів вишу, а наступного року й біля гуртожитків, — розповідає велоактивіст. — Є компанія, зацікавлена профінансувати велопарковки навколо міського озера, бо зараз їх там нема».

Компанію, яка хоче допомогти з парковками біля озера, Радевич поки що не називає — тривають перемовини. Але вважає показовим те, що місцевий бізнес (особливо кафе, ресторації) все більш зацікавлений облаштовувати місця для роверів біля своїх закладів.

DSC_3264

«Є цікаве дослідження про те, чому для них важливий велосипедист, — пояснює Володимир. — Наприклад, він їде і бачить різні цікавинки, що продаються. Якщо воно добре, то роверист з ймовірністю 60 % захоче купити це негайно. Автомобіліст проїде, не завжди побачить, а побачить — то мусить припаркуватися і за цей час ще подумає — варто йому це купувати чи ні?».

Також цього року продовжать рахувати роверистів на вулицях міста. Планують це робити двічі на рік — у травні та вересні.

«Ці дослідження важливі, аби розуміти динаміку зростання велоруху, бачити, чи працюють наші ініціативи, чи є приріст велосипедистів, чи стає безпечно та зручно користуватися ровером на франківських дорогах, — говорить активіст. — Для мене показник безпечності — коли серед велосипедистів стане більше жінок. Минулого року ми підраховували лише 2 %. І їздили вони не дорогами, а десь тихенько, легенько, тротуарами. Безпека, зручність і порозуміння — це те, чого ми домагаємось».

Уже з 17 квітня активісти відновлюють велошколу. Аби повчитися, вже зареєструвалося чимало людей. Теоретичні та практичні навики допоможуть подолати страх і невпевненість їзди містом.

«Ми хочемо зробити перебування велосипедиста на дорогах комфортним, — говорить Володимир Радевич. — Доказати їм, а ще водіям автомобілів, що велосипедист також — повноцінний учасник руху».

До речі, Івано-Франківськом зацікавилась і компанія «NextbikeUkraine», яка займається встановленням станцій велосипедного прокату. Минулого року перші такі встановили у Львові. Прокатні байки там активно використовують як місцеві, так і гості Львова.

Можливо, такі з’являться й у Франківську. Представники компанії вже приїздили «прощупувати» місто.

Також, аби розкручувати та популяризувати веложиття активісти планують організувати цікаві акції-заманухи, наприклад, «Велойогу». То тільки назва голосна, бо насправді усе просто – люди на роверах приїздять у парк, розстеляють килимки та займаються йогою. Ще будуть запускати соціальні ролики про важливість порозуміння на дорогах велосипедиста та автомобіліста. 

P.S. До ініціативи з популяризації велоруху в Івано- Франківську долучається і «Репортер». У наступних номерах будемо готувати для вас цікаві матеріали про те: чому вигідно користуватися велосипедом, скільки можна зекономити, чому це корисно для здоров’я та які відомі франківці люблять покрутити педалі.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.