Гроші Статті

Що підготував 2018 рік? Про курс валют і ціни на нерухомість у Франківську

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Останнім часом на ринку нерухомості в Україні є тенденція неспівпадіння попиту та пропозиції. Причина – кількість новобудов зростає постійно, а платоспроможність населення почала зростати лише недавно. нерухомість

Ціна на житло і купівельна спроможність українців залежать від курсу валют, насамперед – від співвідношення гривні до долара. Адже вартість квадратного метру більшість будівельних компаній встановлює у доларах (гривневому еквіваленті), а покупець зазвичай заробляє і розраховується національною валютою, то виходить, що у доларах ціна на квартиру знижується, а у гривні – зростає. Така ситуація може спричинити чергове падіння цін на вторинному ринку, де вартість встановлюється в доларах, пише Аналітичний центр “Благо”.

За дослідженнями аналітиків, на сьогодні курс гривні до долара становить 27,7, але таке явище є ситуативним. Влітку 2018 року обіцяють зростання вартості американської валюти. У міністерстві економічного розвитку і торгівлі зазначають, що має зрости і доларовий еквівалент зарплат, а курс становитиме 29,65-29,85.

За даними експертів, у 2018 році ціни на нерухомість продовжать зростати. Найбільше це стосується об’єктів, які знаходяться ще на етапі зведення. Адже подорожчання іноземної валюти веде до збільшення собівартості будівництва, для якого необхідно закуповувати імпортні будматеріали. Ціни також зростають через дефіцит на будівельному ринку кваліфікованих робітників, які все частіше їдуть працювати за кордон.

Ще одним вагомим чинником, який впливає на вартість нерухомості, є купівельна спроможність населення, адже головним каталізатором зростання цін може стати збільшення попиту на новобудови. Оскільки у 2018 році є прогнози на те, що прожитковий мінімум населення буде зростати, то платоспроможність теж має збільшитися. Тому люди, в яких є певні заощадження, уже зараз готові вкладати їх у нерухомість.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.