Спорт

Станіславський «Спартак» 60 років тому грав у Швеції — 15:2

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
1957-й для станіславського «Спартака» видався успішним. Цього року команда перемогла у своїй зоні класу «Б», а ще дійшла до чвертьфіналу Кубка СРСР.

Потрапляння команди “Спартак” до 14 найкращих в імперії, а також третє місце в Україні досі є найвищим досягненням Прикарпаття у футболі, пише “Репортер”.

Фото: футболісти станіславського «Спартака» на трапі літака в аеропорту Стокгольма

Цей успіх не міг залишитись поза увагою спортивних чиновників. В країні тривала  так звана хрущовська відлига. Тож у кабінетах прийняли рішення, що станіславський «Спартак» здійснить турне до Швеції, яка того року мала приймати чемпіонат світу з футболу.

Підготовка почалася ще взимку, під пильним оком КДБ. Найбільше під загрозою перебували  Василь Чепига та Маркіян Рипан, адже їхні брати були засуджені “за політику”.

У середині травня 1957 року команда почала своє європейське турне. До Стокгольма добиралися двома групами. Перша летіла  до столиці Швеції з пересадкою у Ризі, інша – спершу до Гельсінкі.

Гравців поселили у готелі «Папа Карло».

До складу «Спартака» входили: головний тренер О. Щанов, воротар В. Пантель, польові гравці  В. Валіонта, Ю. Головей, Т.  Мисюк, А. Голощапов,  В. Качур, Е. Лаутнер, І.Мельничук, І. Оссуський, М. Рипан, В. Чепига, брати  Думанські  –  Мирослав та Євген.

За 18 днів  у Швеції «Спартак»  зіграв чотири матчі, три перемоги, одна нічия, із загальним рахунком – 15:2.

Перший матч спартаківці провели із командою третього шведського дивізіону «Соллефтео» – 6:0.

У другому зіграли внічию із клубом другого дивізіону «Сундсваль» -2:2.

Далі «Спартак» переміг ФК «Юсваль» – 4:0.

В останній грі з рахунком -3:0 прикарпатці обіграли команду «Естерсунд», у складі якої у тому матчі  грав найвідоміший шведський хокеїст – Свен Тумба-Юханссон. Постать знаменна у світовому спорті, оскільки  зіграв на 14 чемпіонатах світу і чотирьох Олімпійських іграх, двічі визнавався кращим нападником світової першості (1957 і 1962).

Через рік після матчу із «Спартаком»  Тумба-Юханссон здобув звання  чемпіона  Швеції з футболу у складі клубу «Юргорден». І тоді він уже мав виступи за національну збіірну з  футболу.

На початку червня 1958 року футболісти «Спартака» повернулись до Станіслава (нині – Івано-Франківськ).

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.