Історія Спорт

“Прикарпаття” програло дебют. Чому це вже традиційно – огляд

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Матчем «Прикарпаття» – «Балкани», що відбувся цієї п’ятниці на стадіоні «Рух», розпочався новий чемпіонат України у першій  лізі сезону 2017/2018. Франківці вдома програли 0:1.

Пропонуємо згадати, як грали команди Івано-Франківська дебютні матчі та які місця посідали у підсумку. Виглядає, що цьогоріч “Прикарпаття” просто підтримало традицію, пише “Репортер”.

Вперше франківці  зіграли в першій лізі  українського футболу в сезоні 1992/1993, коли за підсумками першого чемпіонату України серед команд вищої ліги,  посіли дев’яте місце у групі «Б» і вилетіли із «вишки».

Дебютний матч першій лізі іванофранківці  грали вдома, на стадіоні «Електрон». Суперником був охтирський «Нафтовик», який теж вилітев із вищої ліги. Господарі програли 1:2. Єдиним м’ячем у складі франківців відзначився Роман Русановський на 43 хвилині матчу.

У підсумку сезону “Прикарпаття” посіло п’яте місце у турнірній таблиці.

В сезоні 2003/2003 клуб знайняв передостаннє 17 місце. Івано-Франківськ за всіма правилами, мав би втратити команду в лізі.  Але на порятунок  прийшов переможець другої ліги  калуський «Лукор». Перед самим початком   нового сезону калуську команду перевели до Франківська і назвали “Спартаком», а у Калуші клуб став – «Прикарпаття».

В дебютному для  ФК «Спартака» сезоні 2003/2004 клуб посів шосте місце. Свій перший матч із новою назвою команда зіграла у Вінниці з місцевою «Нивою».  Франківці  поступилися з рахунком – 0:3.

До теми Станіславський «Спартак» 60 років тому грав у Швеції — 15:2

В сезоні 2006/2007, вдруге  в Історії для головної команди Івано-Франківська, настала «чорна смуга». За підсумками сезону  НФК «Спартак»,  який проіснував лише півтора роки, зайняла 17 місце у турнірній таблиці, покинув першу лігу та припинив своє існування, залишивши значні фінансові борги.

Але новий футбольний сезон Франківськ розпочав знову у… першій лізі.

Місцевий «Факел», який за підсумками сезону 2006/2007 зайняв друге місце у групі «А»,  не тільки змінив назву на ФСК «Прикарпаття», але й  дебютував у першій лізі.

Свій дебютний матч ФСК «Прикарпаття» проводило в Алчевську, де поступилось місцевій «Сталі» – 0:2.

До теми 60 років тому станіславський «Спартак» ледь не переписав футбольну історію СРСР

У підсумку команда зайняла рятівне 17 місце, яке дозволило їй зберегти прописку в першому дивізіоні. Слід відзначити, що два гравці тієї команди – Ігор Худобяк та Володимир Боришкевич – нині грають в МФК «Прикарпаття».

До цієї статистики також слід додати, що у своєму дебютному сезоні у першій  лізі  СРСР,  45 років тому, франківський «Спартак» теж поступився. На власному стадіоні «Спартак» він програв ярославському «Шиннику» – 0:2, але за підсумками сезону зайняв 10 місце серед  20 команд.

Яке місце посяде у підсумку МФК «Прикарпаття», ми дізнаємось наприкінці травня 2019 року, а ось дебют вийшов – як завжди.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.