Спорт Статті

Поза зоною комфорту або Куди насувається франківський «Ураган» (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Народний футбольний клуб «Ураган» рік прожив справді в якомусь ураганному темпі. Оновили команду, зробили ребрендинг, повигравали майже все, що бачили, й це далеко не все.

Про те, що було і що буде далі – в інтерв’ю Репортера з виконавчим директором клубу Олегом Ковальським.

– Пане Олеже, якими результатами пишаєтесь найбільше?

– Якщо брати спортивні здобутки, то це перемоги в офіційних змаганнях. Першим був Кубок ліги. Асоціація запровадила цей турнір, щоб заповнити паузу, коли грає збірна. То був комерційний старт у два етапи. Спершу команди Екстра-ліги грали у групах, а потім чотири найкращі змагались у фіналі. І цей перший, а може, єдиний, бо цього року він не запланований, Кубок ліги виграв саме «Ураган».

Далі – Кубок України. Його ми здобули вперше за весь час існування клубу. Попереднього року грали у фіналі, а тут нареш­ті виграли.

– Шкода, що забракло одного кроку до чемпіонства – тоді взяли б усе, що було.

– Справа в тому, що треба правильно розраховувати ресурс на сезон. Багато команд демонстрували перспективу поборотися за призи. Але була велика дистанція і наприкінці більше ресурсу, напевно, зберіг херсонський «Продексім». У вирішальній грі нам забракло спортивного дихання, тому отримали срібло.

Крім того, у міжсезоння клуб вдруге поспіль грав у турнірі Masters у Польщі. Двічі вибороли бронзу, причому минулого разу в матчі за третє місце обіграли «Барселону 2», а цього разу Хмельницький «Сокіл».

– Торік «Ураган» явно поміняв характер. До того команда грала, пробачте, якось мляво, а потім почала просто зносити суперників. Звідки такі зміни?

– Думаю, раніше гравці перебували у певній зоні комфорту. На словах прагнули перемог, але зав­жди знаходили пояснення, чому цього не сталося. Ми часто обговорювали ситуацію з президентом клубу Олександром Бубеном і головним тренером Максимом Павленком. Спершу думали обійтися «малою кров’ю» – достукатися до футболістів. Але потім все ж таки вирішили кардинально змінити склад. Президент дав згоду, тренер закатав рукави і взявся формувати команду. Зараз бачимо, що не помилилися.

Франківський “Ураган” вдома розгромив одеситів – 7:1 (ВІДЕО)

Кубок ліги ми виграли вже новим складом, тобто команда довела свою спроможність і поставила планку – лише перемога. Причому багато клубів тоді не делегували гравців до збірної, а ми збірників віддали. А ще в нас були травмовані. І кубок «Ураган» виборов практично шістьма гравцями, а оптимально – 12. Це називається – характер.

– Кілька перемог команда вирвала на останніх секундах – це теж характер чи везіння?

– Ну, хтось скаже везіння, а я думаю, що це результат роботи. Так само вважав сер Алекс Фергюсон, який з «Манчестером» також вигравав на останніх секундах. Щастить трудягам, які пихтять і борються з останніх сил. Футбольний фарт – думаю, він теж трудяга і приходить лише до тих, хто заробив.

Ми й далі плануємо боротися до кінця і то за найвищі нагороди. Тренер Максим Павленко каже, треба вигравати кожну гру. Вважаю, нинішньому колективу це під силу. Маю на увазі не лише гравців основного складу. Загалом – разом із дублем, тренерами, масажистами, адміністрацією – у клубі працюють десь 50 людей.

У нас цьогоріч відбувся ребрендинг, зокрема багато обговорювали слоган, гасло команди, нині воно звучить так: «Ми насуваємось!». Тобто, «Ураган» – як те природне явище, приходить і зносить все. У нашому розумінні, він зносить усе зайве, кволе, непридатне. Залишається тільки те, що вистояло, а навколо будується нове, свіже, з іншим, перспективним, баченням.

– Власне, про перспективу. Як справи у дитячій академії?

– О, академія теж може пишатися. Наші найстарші вихованці вдруге поспіль стали чемпіонами Екстра-ліги U-17. А конкуренція там жорстка.

Академія розвивається й росте. Нині там 11 тренерів і 430 дітей – 13 вікових груп плюс група дівчат. Дівчачу запровадили цього літа, хоча пробували й раніше, але системно запустили недавно. У них є тренерка – Анастасія Романюк, бо, виявилося, що дівчатам легше працювати з жінкою, ніж з чоловіком. Настя – профі, ще й футбольний арбітр. Дівчат там 16, віком від семи до десяти років.

Франківський “Ураган” виборов срібло Екстра-ліги України з футзалу (ФОТО, ВІДЕО)

– Заняття в академії платні?

– Так. Є два етапи. Перший – допочаткової підготовки. Там займаються діти віком 4-6 років, батьки платять 350 грн на місяць. Другий етап – власне навчання в академії, 450 грн.

Найменші займаються двічі на тиждень по 45 хвилин. Далі переходять на триразовий і чотириразовий режими, потім поступово збільшується і час – від 45 до 90 хвилин.

Діти тренуються у нашому комплексі на Пасічній та у п’яти залах по місту: муніципальному центрі дозвілля, університетах нафти і газу й Короля Данила, мед­університеті, фізкультурно-оздоровчому комплексі на Симоненка.

Наразі намагаємося брати всіх охочих. Але вже доростаємо до того, що з певного віку треба працювати з конкретною кількістю спортсменів.

– Тобто відбирати пер­спек­тивних?

– Визначати перспективних дітей – невдячна справа. Вгадати непросто. Є діти, які спершу вражають талантами, а профе­сіоналами не стають. А є спочатку непоказні, які з часом, завдяки бажанню та праці, виростають у справжніх профі. Професіонал – це знання, вміння й характер. Обдарована дитина, але без характеру, професіоналом не стане.

– Ви згадали комплекс на Пасічній. Там продовжується розбудова?

– Майданчики працюють впевнено і вправно. Це свідчить про якість матеріалів і технологій, а також про добре техобслуговування. Трава, обладнання – усе контролюється.

Успішно працює й арена під куполом – це спільний проєкт, реалізований завдяки поєднанню зусиль «Урагану» та влади Івано-Франківська. До речі, подіб­них проєктів в Україні було три – і лише в нас його завершили.

Зараз розглядаємо технічну можливість використовувати арену і взимку, використовуючи під накриттям штучну незасипну траву. Це дасть змогу розвивати ще один вид футболу – міні-футбол (5+1). За наявності такого поля – з усім обладнанням, сертифікованою УЄФА штучною травою – місто цілком зможе приймати навіть міжнародні змагання з міні-футболу й може створити добру команду. Футбольних талантів у нас вдосталь у всіх вікових категоріях.

– Декларували будівництво ще одного футбольного поля біля Німецького озера…

– Коли планували наші майданчики, їх можна було розмістити і в зручнішому місці, витрат було б менше. Але ми хотіли зберегти те старе футбольне поле. Тепер видно, наскільки це було правильне рішення. Бо нині там про нове поле годі було б і думати.

Будуємо знову спільно – місто та «Ураган» – у нас склалася дуже добра співпраця! Котловани вже прориті, комунікації вдосконалені, є всі умови, щоб навесні робити накриття штучного поля 64 на 100 метрів. Це вимоги УЄФА для проведення змагань міжнародного рівня. Буде крита трибуна, під нею окремі роздягальні і для команд, і для арбітрів – з туалетами, душовими, приміщення для адмінперсоналу, тобто все необхідне.

Будуємо у два етапи – спершу поле, потім решту. Поле маємо завершити вже наступного року, а про весь проєкт нині точно сказати не можу.

– Що дасть «Урагану» й місту побудова цього комплексу?

– Академія матиме більше місця для підготовки. Наприклад, сьогодні ми за підтримки міста та обласної федерації використовуємо міські стадіони. Тепер буде «частково» свій!

Також з містом, крім доброї співпраці, у нас є спільне бачення міської футбольної академії. Щоб можна було створити конкуренцію провідним клубам, щоб не боятися ні «Динамо», ні «Шахтаря», ні будь-кого іншого.

На сьогодні і керівництво «Урагану», і мер міста дійшли спільної точки зору, що зробити це можна і треба. А для цього потрібна матеріальна база, персонал, система підготовки, команди-партнери для вдосконалення вихованців, багато іншого. Таким чином можна готувати склад і для «Прикарпаття», перед яким рано чи пізно почнуть ставити завдання найвищого рівня. Це не буде клубна академія, це буде академія «Івано-Франківськ» чи «Станиславів» – про назву поки що не йдеться.

Франківський НФК “Ураган” – володар Кубка України сезону 2018/19 років (ФОТО, ВІДЕО)

– Чесно, звучить фантастикою. І коли це буде?

– Ні, не фантастика. Днями за допомогою компанії EM Sport, це наші польські партнери, відбулася презентація в мерії. Проєкт уже візуалізований. Якщо робити це спільними зусиллями – мерії, «Урагану», інших клубів – то все цілком реально.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.