Спорт

Франківський «Роланд» вперше зіграв у регбіліг

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У Львові відбулись ігри Кубку України з регбіліг – одного з декількох різновидів гри, що попри свої певні відмінності у способах ведення гри та правилах, все ж має у своїй основі принципи гри у регбі.

IMG_1869

Цього року до гри долучились і команди Західної України, які взяли участь у черговому Кубку України. Дебютували у регбіліг команди «Сокіл» Львів, РК»Рівне», УжНУ з Ужгорода та івано-франківський «Роланд», які разом із старожилами регбіліг «Кривбасом» з Кривого Рога та «Легіоном ХІІ»-ШВСМ-7 з Харкова і розіграли Кубок.

Напередодні ігор і участі у турнірі нових команд у Львові відбулись тренерські курси першого рівня з регбіліг. Серед учасників були і івано-франківці Михайло Ярема та Олександр Лучко, які і отримали сертифікати тренерів відповідного рівня з регбіліг.

Команда з Івано-Франківська у цьому турнірі, у зв’язку з участю основної команди у Кубку незалежності Польщі у Варшаві з регбі-7 11 листопада та відновленням перед вирішальною грою чемпіонату України з регбі серед команд вищої ліги в Одесі 15 листопада, виступала молодіжно-юніорським складом, у якому і вихованці Івано-Франківської ДЮСШ-2, а тому, об’єктивно, не могла ставити перед собою високих завдань.

Програвши дві гри у групі чемпіону України команді «Легіон ХІІ»-ШВСМ-7 та рівнянам 0:40 та 0:24, у грі за 5-е місце прикарпатці зустрілись з регбістами з Кривого Рога. Рівної гри знову не вийшло – більш досвідчені криворіжці перемогли 22:4 і залишили наших земляків на шостому місці у Кубку України. Слід відзначити, що першу «спробу» у грі регбіліг у складі «Роланда» здійснив Дмитро Підгрушний.

Володарем Кубка стала досвідчена команда «Легіон ХІІ»-ШВСМ-7, яка у фіналі перемогла львів’ян.

Історія цього виду почалась, як і самого регбі, у Англії. Роком народження регбіліг вважається 1895 рік. Гра набула свого поширення у країнах, що перебували під контролем Англії. Зараз гра надзвичайно популярна у Австралії, Новій Зеландії та Англії та інших країнах.

В Україні перша команда «Легіон ХІІ» з регбіліг була створена у 2006 році у Харкові за ініціативи фахівця з регбі Мартіросяна. Поширення в нашій країні ця гра отримала, крім Харкова, у Донецьку, Кривому Розі, Дніпропетровську, Сімферополі. Федерація регбіліг України є повноправним членом європейської та світової федерацій, а збірна України виступає у чемпіонаті Європи та кваліфікації до Кубку світу.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.