Культура Люди

У Франківську стартує оновлений тур Жадана і «роздІлових» – буде менше війни і більше життя

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У вівторок, 16 жовтня, в колишньому парасольковому цеху заводу Промприлад покажуть мультимедійний проект «роздІловІ» за участю Сергія Жадана. Франківськ стане першим містом у осінньому турі.

Учасники проекту вже кілька днів готуються у Франківську до презентації оновлених “роздІлових”. Кажуть, будуть не лише нові тексти, а й нові інструменти та учасники – а також імпровізації й пошук ідеального спільного звучання. Це будуть не звичайні читання, а й музика від Олексія Ворсоби та Томаша Сікори, а також візуальний супровід від режисерки проекту Олі Михайлюк та віджеїнг від Сергія Пілявця, пише “Репортер”.

До теми: «Щастя не оминеш». У Франківську Жадан читав вірші та прозу під супровід акордеону і двіни (ВІДЕО)

“ГО “Інша освіта” та Промприлад.Реновація підтримали наші репетиційні дні, – розповідає Оля Михайлюк. –  Тому можна їх навіть назвати словом “резиденція”. Ми проводимо репетиції у парасольковому цеху. Починаємо тур з Франківська багато в чому через те, що можемо і хочемо тут репетирувати”.

Прем’єрний український тур пройде  в чотирьох містах: Івано-Франківськ, Хмельницький, Одеса та Дніпро. Учасники проекту живуть у різних містах і, навіть, країнах. Тож нагода на спільні репетиції випадає не так часто. Олексій Ворсоба – з Мінська, Томаш Сікора – з Вроцлава, Оля Михайлюк – з Києва, Сергій Пілявець із Франківська, а Сергій Жадан –  Харкова. Сергій Жадан до Франківська приїхав у неділю, 14 жовтня. Тож лише в неділю увечері вдолося провести першу спільну репетицію.

“Максимально готовими бути не вийде, бо у нас завжди є місце для імпровізації. Мм граємо музику під текст і візуальні зображення, тому музика залежить ще й від настрою, – говорить Томаш Сікора. – Ми, звісно, граємо в певних рамках. Але є й місце для імпровізації. Тому будемо максимально готовими до імпровізації”.

Вперше Франківськ побачив «роздІловІ» ще 2012 року. Тоді він зародився з ідеї Олі Михайлюк, засновниці мистецької агенції «АртПоле». Крім письменника Сергія Жадана, вона запросила музикантів Олексія Ворсобу та Сергія Кравченка з інструментального тріо «PortMone». Тоді візуальне наповнення проекту творила ще й франківcька VJ-група «Cube».

Читайте також: Влад Троїцький у Франківську: «Якщо нас все влаштовує, будемо жити в гівні»

Читайте також: Жадан і «роздІловІ» везуть до Франківська любов, війну і щастя

З того часу проект трансформувався, набираючи різних форм, змінювалися учасники. Його побачили у містах прифронтової території — Бердянську, Маріуполі, Краматорську, Слов’янську, Бахмуті і Сєвєродонецьку. А також в Одесі, Харкові, Києві.

“З нами раніше грав Влад Кремер. Нині він живе у Москві, експериментує далі, – говорить Оля Михайлюк. – Премєра нової версії «розділових» у такому складі відбулася у Вроцлаві. Томек (Томаш Сікора, учасник гурту “Карбідо”) чув нас у Чернівцях, розумів концептуально цей проект і тому гармонійно і легко увійшов до “роздІлових”. Ми у Вроцлаві спробували і вийшло добре. У нас не було завдання розширити склад”.

“У Ворцлаві ми з «Карбідо» організовуємо фестиваль «Вроцлав-Україна». І дуже хотіли показати там «роздІловІ». Але була персональна проблема – не було одного учасника, він не міг грати”, – пояснює Томаш.

Також у Вроцлаві до проекту приєднався франківець Сергій Пілявець з віджеїнгом, аби підготувати польсько-українську версію “роздІлових”.

“У нас аудиторія була на 50 на 50 з поляків та українців. Тож дуже важливим був момент, як працювати з українським текстом для польської аудиторії, – розповідає Оля Михайлюк.  – І повстало питання, як ці титри можуть стати живим текстом, як це можна озвучувати, як це можна поєднувати. Там було багато роботи і Сергія Пілявця і Сергія Жадана. Нам здається, що вийшло дуже цікаво. Знайшли такі прийоми і деталі, з якими хотілося працювати далі”.

До теми: Колишня учасниця “Перкалаби” Руслана Хазіпова – про “ДАХ”, “Ворошиловград” і справедливість

Частина перформансу належить Олі Михайлюк. Вона в реальному часі під акомпанемент акордеона творить візуальне зображення, яке проектується на екран — написані чорнилом фрази, рвані лінії, плями зеленки, чорнила чи гранатового соку. Вони є відображенням того, що Оля переживає під час перформансу, відчуття і відеоряд щоразу інші…

“З роками характер “роздІлових”  трохи змінюється. Стає легше говорити про незрозуміле і складне, стає цікавіше утримувати баланс у проекті – не просто проходити шлях, проговорювати текст, а й балансувати на межі музики, тексту, малюнку. Це досить складно і довгий час нам не вдавалося. Зараз це вже радість від руху”, – додає Олексій Ворсоба.

На екрані з’являються ключові слова — нічого, ніч, ніжність, любов, війна. І саме вони виплітають сюжетну канву на екрані. Та для кожного глядача вони несуть свої сенси і наголоси. Проект «роздІловІ» — це діалог між «ним» і «нею», пряма мова прифронтових міст, нагода відчути, згадати, задуматись і вкотре пережити.

Втім учасники кажуть, ще не вирішили, чи будуть у оновленій версії тексти про війну.

“Війни там, може, і не буде. Для нас зараз це питання є важливим”, – говорить Олексій Ворсоба.

“Мені здається, ми всі нині трішки більше готові говорити про ті речі, про які говорили до війни, – говорить Сергій Жадан. – Був період ступору, коли важко було говорити про щось окрім війни. Очевидно, це травма. Очевидно, це не дуже здорова ситуація, коли війна фактично витісняє все і коли війна перемагає, і ти не можеш говорити ні про що окрім неї. Ну а зараз, мені здається, суспільство трішки оговтується психологічно. І це правильно. Це якийсь здоровий симптом. Про війну не можна забувати, але робити вигляд, що окрім неї нічого іншого немає – це теж не правильно”.

Нині “роздІловІ” існують у двох формах: як вистава і як сайт rozdilovi.org у віртуальному вимірі. Під час виступу візуальна частина створюється наживо на скляній поверхні, а зображення транслюється на екран на сцені.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні.
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.