Культура

У Франківську презентували “Толоку”: Шевченко нині особливо актуальний

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У Івано-Франківську в середу, 26 лютого, відбувся передпоказ кінофільму «Толока».

Це перше кіно за мотивами твору Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості» режисера Михайла Іллєнка. Стрічка вийде на широкі екрани 12 березня, пише Репортер.

Мене часто питають, як можна створити фільм з віршу на дві сторінки, – каже режисер Михайло Іллєнко. – Цей поетичний шедевр написаний просто як протокол. От просто – що було і хто був – без жодного опису! Для мене це була як пропозиція подумати, якими були ці люди. Коли почав працювати над сценарієм, зрозумів, що маю право домислити.

За словами Іллєнка, ідея створення стрічки виникла давно, коли він разом із братом сидів у рідному селі та задумався, що толока – це головна об‘єднуюча програма.

Селяни знали, що сьогодні ти врятуєш сусіда, а завтра він тебе. Це спільна робота, яка, на жаль, не знайшла свого відтворення навіть у піснях. Тому я вирішив створити про це ціле кіно, – каже Іллєнко.

Він також пояснив, що роль «воскресіння хати» здебільшого лягала на жіночі плечі, адже козаки воювали.

Остання толока у фільмі, коли Катерині довелося «піднімати хату», відбувалася у Криму», – додав режисер.

Михайло Іллєнко також анонсував, що наприкінці фільму глядачі побачать навіть волонтерів на сучасній війні.

Одне з головних завдань фільму – змагатися з міфами, які нам нав’язані. Ми пропонуємо свої версії, контрміфи, – каже Іллєнко.

У «Толоці» ще лунатиме пісня «Чорні очка, як терен». Сергій Фоменко – саунд-продюсер фільму розповів, що у процесі зйомок змінилася навіть першопочаткова ідея.

Ми, по суті, змінили фінал фільму, він вийшов на позитив. Він дає розуміння для сучасних українців, що ми маємо шукати позитив у будь-якій, навіть безвихідній ситуації, – каже Фоменко. – Пан Михайло дописав кільканадцять рядків до пісні власноруч. І ми вирішили, що ці рядки мають заспівати усі люди, які доклалися до створення стрічки. Це і Богдан Бенюк, Іван Леньо, і багато інших. Саме цим ми вивели фінал з історичної стрічки у сьогодення. А ще там є трішки дива.

У Франківську показали воєнну екшн-драму “Черкаси” (ФОТО)

На презентації був і міський голова Руслан Марцінків. Режисер підмітив, що не кожен мер приходить на такі культурні події. Марцінків запитав про роль франківських акторів у стрічці.

Сергій Романюк, на жаль, не дознявся, – говорить Іллєнко. – Щоб скласти сюжет, нам довелося ділити його роль ще на двох акторів. Зараз в Україні почалися такі події, ігнорувати які просто неможливо, адже проситься шевченківська актуальність. І ми змогли наповнити стрічку іншими сенсами.

«Толоку» вже побачили мешканці прифронтових територій. Іванна Іллєнко, виконавиця головної ролі та донька режисера каже, що їх довго не хотіли відпускати після показів.

Ми раді, що вони побачили фільм одними з перших. Сподіваюся, цим ми змогли зробити бодай маленький, але вклад, у нашу перемогу, – говорить Іванна.

Команда фільму також оголосила, що «Толка» – це спільний проект з фондом «Повернись живим». Сім гривень з кожного квитка будуть перераховані на допомогу армії.

Авторка: Тетяна Скоропляс
Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.