Культура Розваги Статті

Спорт, література, музика і урбаністика. Які фестивалі готує Франківськ та область у червні

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
А от і літо. І вже у червні на Прикарпатті готують не один фестиваль на різний смак: спорт, література, музика, урбаністика.

Готуйтеся обирати.

Літо на асфальті

Якщо поїхати за місто нагоди немає, але хочеться нових знайомств і цікавого досвіду, то можна вже долучитися до «Будівельного табору» в колишньому парасольковому цеху заводу «Промприлад». Тут учасники міжнародного урбаністичного фестивалю «Сеанс міського сканування» разом з усіма охочими створюватимуть майстерню. Збір щодня з 17:00, у вихідні – з 12:00, а фініш – доки стане запалу і сил. Усі деталі на сайті metalab.space.

Під час фесту в цьому просторі відбуватимуться воркшопи та пуб­лічні події. А потім – у відкритій майстерні – кожен охочий зможе провести власну подію чи змайструвати щось для себе: від табуретки до моделі квадрокоптера на 3D-принтері.

Також з 10 червня, теж на «Промприладі», стартують майстерні фестивалю «Сеанс міського сканування». І теж варто подаватися вже. Набір стартував, перший дедлайн – 4 червня.

Впродовж місяця майстерень буде кілька. Почнуть із переробки і повторного використання будівельних відходів, текстилю. Також буде школа універсального дизайну, дизайну корисних міських елементів, дитяча архітектурна майстерня і музичний воркшоп.

А вже в липні фестиваль продов­житься чотириденною публічною програмою з лекціями, дискусіями, презентаціями і концертами.

Для спортивної спільноти Frankivsk Half Marathon 15 червня проведе традиційний кольоровий пробіг IF Color Run 2019. Стартуватимуть з Вічевого майдану о 10:00. Але треба бути у білій футболці, яку на фініші не шкода закидати різними фарбами.

Зареєструватися можна на кілька дистанцій. Учасники від 18 років можуть обрати «2 км радості» та «4 км щастя» – вартість реєстрації 200 грн. Дітей до 6 років можна зареєструвати на 200 м «Моя дитяча мрія. Зайчики», а 7-12 років – на 400 м «Моя дитяча мрія. Ластівки» та 800 м «Моя дитяча мрія. Тигренята». Вартість участі для дітей – 100 грн. 50 % від реєстрації передадуть на проект «Здійсни мрію» для онко­хворих дітей.

Кольоровий пробіг у Франківську проводять уже не перший рік для популяризації бігу та здорового способу життя. А ще це не складно й весело, тож долучитися може кожен. У вересні відбудеться більш масштабний забіг – Франківський півмарафон. Якраз можна починати готуватися.

Музика на аеродромі

У Франківську в ці ж дні 15-16 червня буде й фестиваль електронної музики та сучасного мистецтва Detaliзація. Музична формація Detali протягом двох років проводила масштабні вечірки. Цього разу Detali масштабувались – організатори обіцяють 24 години музики, три сцени та мистецьку резиденцію.

Detaliзація відбудеться вже вдруге. Перший фестиваль був два роки тому. У музичній програмі – діджеї з Франківська, Києва, Львова, Одеси, Чернівців, Детройту (США), Стамбулу (Туреччина), Любляни (Словенія).

За мистецьку частину відповідатиме галерея Асортиментна кімната спільно з ГО «Інша Освіта», яка розробила для фестивалю концепцію візуальної частини.

«Це спроба порозмірковувати над поняттям деталізації та потоку, як двох взаємодоповнюючих та протилежних явищ. Це також і про метамодерне коливання між двома станами – критичним та креативним мисленням, zoom in та zoom out, синхронізацією та самоусвідомленням, колективним та індивідуальним, – повідомляють організатори. – Мистецькі роботи що будуть представлені на фестивалі – охоплюватимуть саме ці теми у різних інтерпретаціях. Окремих художників відбирали, деяких митців запрошували персонально”. 

Серед учасників – Krolikowski art (Александра і Александер Кроліковські з Криму, живуть в Києві), Дана Косміна (Київ), медіа-арт платформа Carbon (Київ), Ірина Загладько (Львів-Київ), Ольга Федорова (Харків), та МН (Коломия). 

Усі події мистецької та музичної програм відбуватимуться на Автоливмаші. Будуть задіяні два корпуси колишнього заводу для різних сцен. Більшість арт-робіт розмістять біля техно-сцени. 

Умова концертів – тільки 18+. Якщо маєш перепустку, але не маєш 18 років – гроші за вхід не повернуть. Вартість перепустки – від 269 до 650 грн залежно від дати купівлі.

У ці ж дні 15-16 червня у селі Підгір’я Івано-Франківської області можна буде відпочити ближче до природи. Організатори Underhill. European Music Festival спробують об’єднати різні течії електронної та поп-музики. Везуть зірок з України та Європи. Обіцяють виконавців – від Полякової і Dzidzio до Yuko та діджеїв з Великої Британії.

У режимі нон-стоп працюватимуть три сцени – одна денна і дві вечірні. Окрім танцполів, будуть лаунж-зони та смачна їжа, арт-зони з картинами, архітектурними інсталяціями та кінопокази. А ще – авіашоу, нічний 3D-маппінг, піротехнічне шоу, польоти на літаках і шоу парашутистів. Ну, обіцяють щось грандіозне – сподіваємося, організаторам усе вдасться.

Вартість входу – 555 грн за один день, 777 грн – за два та 2555 грн за VIP-перепустку. Ще 100 грн коштуватиме проживання у наметовому містечку у власному наметі. Учасникам АТО, волонтерам, військовослужбовцям та їхнім сім’ям – знижка на квитки 50 %. Ветеранам війни з інвалідністю та сім’ям загиблих вхід на фестиваль безкоштовний.

Фест буде на території аеродрому в Підгір’ї. Цікаво – якщо вдасться потрапити туди з неба, то за перепустку можна буде не платити. Однак приліт власним транспортом теж треба узгодити з організаторами, сайт – underhill.dance.

Ближче до гір

Протягом трьох днів, 14-16 червня, у Верховині буде вже другий масштабний фестиваль Via Carpatia. Більшість подій відбуватиметься на місцевому стадіоні. Тому варто заздалегідь подбати про проживання.

Почнуть 14 червня з мюзиклу «Гуцулка Ксеня» франківського драмтеатру. Наступний день присвятять поезії – буде Іван Малкович, Соломія Чубай, Тарас Чубай, Юрій Андрухович, Сергій Жадан. Але читаннями не обійдеться: разом з поетами виступлять гурти «Karbido», «Джалапіта», «Плач Єремії», «Жадан і Собаки».

А в день музики, 16 червня, саме для Via Carpatia Мирослав Скорик та Іван Небесний готують нову симфонічну програму «Бог предвічний». Сюїти звучатимуть у виконанні академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів».

Вхід вільний, поки вмістить стадіон. Залишається замовити хорошу погоду.

Якщо ж хочеться бути ще ближчими до природи, то 16 червня, об 11:00, у селі Верхній Ясенів Верховинського району почнуть зустрічати «Полонинське літо 2019». Дійство з піснями, танцями і карпатськими традиціями відбудеться в рамках того ж Via Carpatia. Хоча на традиційний щорічний вихід гуцулів на полонини це навряд чи суттєво вплине. Вхід вільний.

Колоритне й гучне «Полонинське літо» влаштовують, аби урочисто відрядити вівчарів та їхніх помічників на гірські полонини, де вони влітку випасають худобу. Живуть у колибах, прямо на місці роблять вурду, будз, бринзу. Організатори обіцяють ярмарок, на якому усе це можна буде скуштувати й купити.

А завершить червень фестиваль вуличних мистецтв «Арт-візія» у Коломиї. 23 червня музиканти, артисти, художники, літератори, хенд-мейдери, ковалі та фотографи заповнять мистецтвом тамтешню «стометрівку» – центральну вулицю міста.

Також уже традиційно планують створити мурал як альтернативу засиллю вуличної рек­лами. І діти, і дорослі зможуть і просто подивитись, і долучитися до розваг. Якщо давно не були в Коломиї – то хороша нагода поїхати.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.