Культура

Олексій Гнатковський у монастирі готує “Дванадцяту ніч”: гратимуть бійці АТО й волонтери

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У Києві, на території Михайлівського монастиря, тривають репетиції доволі несподіваного театрального проекту — шекспірівської “Дванадцятої ночі” у виконанні волонтерів та ветеранів АТО.

Режисер вистави — заслужений артист України Олексій Гнатковський, пише ДТ.

За словами ініціаторів проекту, Project “W” — Veterans, Volunteers and William — це соціальний англомовний театр, у якому задіяні українські військові, волонтери. Ті, хто пройшов кастинг, вивчають англійську мову, щоби зіграти Шекспіра в оригіналі.

Виклик справді неабиякий. Далебі не кожен актор у нашому академічному чи національному театрі сьогодні може зіграти шекспірівську трагедію або комедію мовою автора. А тут, уявіть, люди, які повернулися з фронту, образно кажучи, пропахли порохом.

Реалізацію цієї театральної ініціативи розпочали ще торік у березні — і, звісно, не задля “розваги”, бо такий театр має вирішувати й інші завдання. Благодійні у тому числі.

Звісно, нова “Дванадцята ніч” не матиме нічого спільного з класичними версіями шекспірівської комедії, — режисер та його актори-бійці шукають своє рішення, пробують різні форми та оригінальні методи для адаптації відомої п’єси. До того ж ця нова театральна історія має кілька важливих етапів. Один із яких, надзвичайно складний, пов’язаний із вивченням англійської мови та ознайомленням із творчістю Шекспіра. Ветерани АТО до цього ставляться відповідально, такий етап у контексті проекту тривав майже рік — з травня 2018-го по квітень 2019-го. І саме зараз у розпалі активний репетиційний процес, бо ж скоро, у травні, очікується прем’єра в столиці.

Режисер вистави — Олексій Гнатковський. Можна сказати, що він є прем’єром Івано-Франківського національного драмтеатру, на західній сцені грає Гамлета, Енея, Модільяні та інші головні ролі в репертуарі театру. До того ж Олексій як режисер здійснив на рідній сцені постановку за твором Ремарка. Художній керівник проекту — очільник Івано-Франківського театру Ростислав Держипільський. Тому невипадково зразу після Києва “Дванадцяту ніч” покажуть у Франківську.

Інтерв’ю з Олексієм Гнатковським читайте у DT.ua.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні.
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.