Культура

На відкритті ювілейної виставки у Франківську художники влаштували протест (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У п’ятницю, 12 жовтня, у залі обласної спілки художників відкрилася мистецька виставка, присвячена Дню художника.

На початку відкриття виставки ініціативна група від спілки розгорнула в залі плакати: «Повернемо Заливаху, Хому, Коровая – засновників спілки» та «Нам 70 – поверніть історію Спілки», пише “Репортер”.

Одна з ініціаторів акції, Світлана Повшик, зазначила, що нинішня виставка є ювілейною, адже організація була заснована у 1948 році.

«Микола Якимечко (голова обласної організації, якого недавно звільнили з посади, але він так не вважає – Ред.) свідомо змінив дату заснування на 1998 рік, украв 50 років нашої історії та виключив із засновників організації Опанаса Заливаху, Параску Хому, Олександра Коровая, – говорить Повшик. –  Якимечко безсоромно узурпує владу, ігнорує право більшості та розколює нашу організацію».

Відтак художники вважають, що Микола Якимечко не мав права відкривати виставку.

За словами ж самого Миколи Якимечка, виведення видатних художників із засновників спілки було вимогою управління юстиції.

«Коли ми реєстрували новий статут, то потрібно було, аби серед засновників організації були живі люди. А на той час Заливаха і Коровай вже відійшли в інший світ. А Параска Хома сама просила, щоб її виключили. Саме тому правління вирішило вивести митців із засновників організації», – стверджує Якимечко.

Художники без голови. Поки у Франківську митці воюють за владу, у них зникає майно (ФОТО)

Також він вважає, що звітно-виборчі збори, які відбулися 20 вересня, є незаконними – мовляв, під час голосування не було кворуму.

«Ми, як громадська організація, маємо свій статут і мусимо дотримуватись його», – каже Якимечко.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.