Відео Культура Фото

На Косівщині створили туристичну платформу, яка покаже давні ремесла Гуцульщини (ФОТО, ВІДЕО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
На Косівщині створили багатофункціональну інформаційну туристичну платформу, за допомогою якої популяризуватимуть давні мистецтва краю.

Уже завершили проект «Онлайн мапа культурного маршруту народних ремесел Гуцульщини» у межах програми Culture Bridges у партнерстві ГО «Perfect Art Group» і Косівської районної ради , пише пресслужба Косівської міськради.

У листопаді 2018 року Косівщина була залучена до реалізації проекту, пов’язаного із промоцією народних ремесел та формуванням на основі збереженої історико-культурної спадщини якісного туристичного продукту.

Проект «Онлайн мапа культурного маршруту народних ремесел Гуцульщини» став одним з переможців конкурус проектів національної співпраці у рамках програми «Cultural Bridges», що здійснюється Британською радою в Україні у партнерстві з EUNIC – мережею національних інститутів культури Європейського Союзу, за фінансової підтримки ЄС у межах впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Команда проекту провела дослідження і обрала 13 майстрів та декілька мистецьких осередків на Косівщині і  на Верховинщині. Перед стартом «польових робіт» учасники експедиції проінформували цільові групи про ідею проекту та впевнились у тому, що майстер готовий проводити майстер-класи та екскурсії до майстерні не лише для зйомок, а й в подальшому – для туристичних груп та індивідуальних відвідувачів. Далі – розпочалась експедиція Гуцульщиною, зйомки, комунікація із зацікавленими сторонами, генерування ідей на майбутнє.

Разом із загальною презентацією проекту створили 17 відеороликів. Кожен з них цікавий не лише з точки зору розвитку туризму, а – і як документальне підтвердження існування в регіоні автентичних народних ремесел, деякі з яких є рідкісними або такими, що зникають.

Наприклад, у рамках даної етнографічної експедиції відзняли майстра мосяжної справи – автентичного гуцульського ремесла, яке ще сто років тому мало широке розповсюдження та забезпечувало побут кожної родини литими й інкрустованими виробами з латуні. Проте на сьогоднішній день цей вид ремесла є надзвичайно рідкісним.

Також було задокументовано поетапний процес виготовлення традиційного гуцульського взуття (постолів), музичного інструменту (тилинки) тощо. Зйомки деяких ремесел – гончарство і обробка шкіри – реалізовувались за участі декількох майстрів. Такий підхід автори ідеї пояснюють тим, що задля висвітлення усіх наявних технік однієї майстерні було недостатньо.

Загалом, усі змонтовані ролики мають однакову структуру, щоб дати максимально повне уявлення про вид ремесла, майстра, локацію та інші особливості. У якості музичного супроводу для відео було використано традиційну народну музику Карпат і Прикарпаття, записану дослідниками впродовж останніх років.

Відзняті та змонтовані відео, що мають на меті презентувати окремого майстра – це лише частина масштабної роботи із створення інформаційно-туристичної платформи «Raido». Власне її презентаційну модель і було розроблено на основі сформованих 16 туристичних активностях Гуцульщини.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.