Культура

Хрюкання, квакання, гротеск – Івано-Франківськ чекає “Калігулу”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Найближчого вікенду, 18 і 19 травня, у франківському драмтеатрі відбудеться прем‘єра трагіфарсу «Калігула» за мотивами п’єси Альбера Камю.

Постановка – французького режисера Жуля Одрі, який недавно став головним режисером театру, пише “Репортер”.

Музику до вистави написав французький композитор, друг Жуля Одрі, Франсуа Дюге.

Француз Жуль Одрі став у Франківську людиною тижня за версією “Репортера”

18 травня вистава відбудеться о 18:00, а 19 травня о 13:00 у форматі сцена на сцені.

«Прем’єри у нашому театрі всі особливі. Це перша робота Жуля Одрі в нашому театрі, – говорить директор театру Ростислав Держипільський. – Це дуже цікава естетика, цікавий напрямок. Думаю, для наших акторів це буде теж кроком вперед, як і доя наших глядачів. Я задоволений, як працює Жуль і як він все придумує».

За словами Держипільського, він бачив кілька вистав Одрі у Парижі, були також зустрічі з керівниками тамтешніх театрів, тож сподівається і на подальшу цікаву співпрацю. Каже, у виставі задіяно багато молодих акторів із ПНУ.

Жуль Одрі додає, що вирішив працювати з 13 акторами. Оскільки він не надто добре володіє українською, то намагався знайти, як передати філософію Камю без слів.

«Кожен актор мав знайти ту філософію, яка не має мови й межі. І ця історія Камю перейшла у слова лише вчора, – говорить Одрі. – Це історія про про хлопця, який відмовляється дорослішати і мріє мати дитину, але не може, бо він – чоловік. Молодий актор Богдан Романюк, який грає Калігулу, останні кілька тижнів працював і вдень, і вночі, бо ця роль є надзвичайно важливою для його кар‘єри».

Крім того, у виставі є додатково вигадані персонажі, яких немає у Камю, говорить режисер, – вони додаватимуть гротеску.

Держипільський нагадує, що Калігулу вже ставили у франківському драмтеатрі. Тоді постановка називалася «Ігри імператорів». Але це дві зовсім різні вистави.
Читайте На вечерю до Сталіна. Театр «Золоті ворота» показав франківцям історичний трагіфарс (ФОТО)
«Я вперше працюю в гротескному жанрі, – говорить Надія Левченко, виконавиця ролі Цезоніі. – Коли з іншими режисерами боїшся зробити якусь дурницю, то тут режисер їх вітає. Ми у виставі і хрюкаємо і квакаємо. Але це все виправдано».
Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні.
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.