Культура

“Гуцулки біля церкви”. У Франківську погасили художній конверт з картиною Івана Труша

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
В івано-франківському Музеї мистецтв Прикарпаття відбулося спеціальне погашення художніх конвертів до 150-річчя від дня народження українського художника-імпресіоніста Івана Труша. На новому конверті міститься зображення його картини “Гуцулки біля церкви”, пише Укрінформ.

Про це повідомив головний зберігач художніх фондів Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк.

“17 січня, з нагоди 150-ліття від Дня народження видатного митця, випускника Краківської академії мистецтв, Івана Труша в експозиційній залі Музею мистецтв Прикарпаття відбулось погашення маркованих художніх конвертів спеціальним штемпелем «Іван Труш. 1869 – 1941. Івано-Франківськ, 7618, 17.01.2019». … спецпогашення маркованого конверту із репродукцією відомого твору І.Труша «Гуцулки біля церкви», – повідомив Доскалюк.

За його інформацією, після урочистого погашення конвертів усі охочі могли їх придбати та оглянути твори митця. З нагоди ювілею Труша Музей мистецтв Прикарпаття представив три твори митця зі своїх фондів: «Пейзаж з кипарисами», «Пейзаж з каменем» і «Портрет Й. Абрисовського».

Іван Труш – український живописець-імпресіоніст, майстер пейзажу і портретист, мистецький критик і організатор мистецького життя в Галичині. Художника називали поетом кольору та Сонця.

Із 1898 жив у Львові, де включився в українське мистецьке і громадське житт. Товаришував з Іваном Франком і співпрацював із Науковим Товариством ім. Шевченка (НТШ), а також виступав як критик і публіцист на сторінках видань «Будучність», «Літературно-науковий вісник», «Молода Україна», «Артистичний вісник» та «Діло».

У доробку Труша – портрети таких діячів, як кардинал Сильвестра Сембратовича, Іван Франко, Василь Стефаник, Леся Українка, Михайло Драгоманов, Микола Лисенка та інших.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.