Культура Фото

Бог предвічний народився. Як у Коломиї вміють колядувати (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Вже багато років поспіль у Коломиї є традиція – коляда біля головної різдвяної ялинки. Колективи збираються на площі Відродження, щоб донести різдвяний дух до коломиян та гостей міста. Тут можна почути як старі автентичні колядки, так і сучасні та всім відомі, пише Дзеркало медіа.

“Це хороша традиція, яка живе стільки, скільки живе наша українська колядка. Із прадавніх років вона йде від покоління до покоління й передається від старших до молодших. Змінюється тільки покоління, а колядка та традиція живуть у Коломиї вічно”, – розповідає ведуча дійства Ольга Курчій.

Цьогоріч у дійстві взяли участь десять колективів. З них три – церковні хори з Коломиї, колективи з міського палацу культури “Народний дім”, крім цього, виступали дітки із місцевих вокальних студій, а також до Коломиї завітала Воскресінецька об’єднана громада.

Власне, останні гості виступали біля головної коломийської ялинки вперше. Це фольклорно-етнографічний колектив “Перевесло”, який був заснований у 2006 році. Вони виконали три колядки: “По всьому світу стала новина”, “Що то за предиво – у світі новина” та “До шопки ідіть пастирі”.  Другу, наприклад, вибрали через історію, яка в ній передана.

“Це історія народження Ісуса Христа. Там розповідається, як тікали, як Ірод хотів знищити їх і казав, щоб стинати отрочаток. А Йосип старенький тікав з Марією до Єрусалиму”,  – ділиться Любомира Язловецька, керівниця колективу “Перевесло”.

Для членів цього колективу коляда відіграє величезну роль, оскільки ще з маленьких вони завжди ходили колядувати. Пані Любомира пригадує, як колись колядували за горіх чи пампушок, пізніше – за 5 копійок.

Читайте: Вартові Різдва: гуцульські традиції – не для туристів

Наша наступна співрозмовниця – керівниця одразу двох колективів, а саме хору Катедрального собору Преображення Христового “Світло Тавору” та гурту колядників з Коломийської дитячої музичної школи №1 Світлана Гаргат.

Для своїх колективів жінка вибирає колядки самостійно. Пізніше, на репетиціях, вирішують, чи будуть їх виконувати, чи ні. Важливо, що автентичні колядки займають важливу роль. Вони повинні бути обов’язково. Пані Світлана розповідає, що всі сучасні обробки колядок побудовані саме на отих автентичних та народних. До слова, в репертуарі хору Катедрального собору вже є 45 колядок.

“Приємно, що підростаюча зміна зможе продовжити наші традиції на Різдво, тому що таких колядок, як в Україні, немає більше ніде у світі. Це найкращий витвір мистецтва”, – каже жінка.

Керівниця наступного колективу Вікторія Семчук розповідає, що вони колядують біля ялинки вже 15 років поспіль. Саме стільки років створений народний аматорський гурт “Тайстра” палацу культури “Народний дім”. Їхня особливість у тому, що вони виконують автентичні колядки, які не характерні нашому регіону.

Важко пригадати, коли започаткували традицію колядувати в центрі міста, але з впевненістю можна сказати, що її люблять. Незважаючи на мороз на вулиці, навколо сцени зібралось чимало містян та гостей міста, яких гріла коляда.

Для Уляни й Ігоря це Різдво перше, яке вони святкують вже утрьох. Щоб воно запам’яталось надовго, вирішили прийти до ялинки, щоб зробити кілька світлин на пам’ять та послухати колядок.

А от сім’я Леоніда вирішила просто прогулятися центром міста, почувши коляду біля ялинки, оминути її не змогла.

“Нам подобається українська коляда, атмосфера, колоритний український одяг”, – каже чоловік.

Автор: Ярина Балабаник

Фото: Андрій Каня

 Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.