Культура

«Станиславівський натураліст»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Надія Шегда Мандри, горнятко духмяного чаю, буденні клопоти, таємниці походження птахів, коралові острови Океанії й альпійські луки Карпат, монстри девонського періоду і глобальні проблеми сучасної екології… Перелік можна продовжувати, але певна, що вам уже забаглося почути відповідь на запитання «що це за поєднання і як взагалі можливо усе й одразу???».Відповідаю: якщо ви, навіть будучи непорушними, будете сидіти у зручному кріслі своєї затишної оселі і питимете горнятко запашного чаю, все це безумовно є можливим. Єдине, чого бракуватиме — це журналу «Станиславівський натураліст». 

 

29 травня в арт?кафе «Химера» було презентовано новий журнал про природу, що знаменувало собою завершення весняного сезону літературно-музичних презентацій, які проводились (сподіваємось на продовження у наступному сезоні) за ініціативи видавництва «Лілея-НВ».

Молоді, прогресивні, незаангажовані біологи-науковці, не довго думаючи, вирішили, що нашому містові зовсім не завадить нове, цікаве і пізнавальне видання.

Чому вирубають ліси? Які умови для розвитку національних парків в Україні? Чи достатньо проявляти свою екологічну свідомість в дії тільки тоді, коли один раз в рік виходимо на Говерлу, аби її прибрати від смітя, яке залишили попередники? — ці та інші запитання свідчать про небайдужість до навколишнього середовища, про відповідальність перед тією Землею, на якій живемо. Що ж, будемо сподіватись, що, подорожуючи сторінками журналу, читачі будуть долучатися до мандрівок, а відтак і до вирішення важливих питань сьогодення, серед яких одне з найважливіших місць безумовно займає екологічна проблематика.

Виріс журнал зі станиславівського студентського наукового ентомологічного товариства «Тенакс-17», президентом якого є головний редактор «новоспеченого» журналу Руслан Жирак.

На презентації хлопці розповіли, що, працюючи викладачами на кафедрі біології, організовують для студентів поїздки та екскурсії, а це дає їм змогу вкотре пересвідчитись у тому, наскільки великою є потреба спілкуватися з природою, розуміти її, а відтак приходити до усвідомлення своєї відповідальності і вдячності за її дари. Саме студенти є авторами статей. Саме деякі з них шляхом написання статей долали свій страх перед комахами.

Тираж видання — 3 тис. примірників, спонсорами поки що є засновники видання — Андрій Заморока, Руслан Жирак та Володимир Третяк. А вартість журналу — 10 грн.

До речі, для тих, хто цікавиться акваріумом, життям рослин і захоплююче дивовижним світом природи, редколегія щиро запросила придбати перше число журналу у крамницях Івано-Франківська, а на вихід другого номера «Станиславівського натураліста» щиро порадила чекати вже у червні, оскільки виходити журнал буде один раз на два місяці.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.