Культура

Музика для Параски Хоми

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Надія Шегда Від 1 травня в Івано-Франківську музикував відомий московський піаніст Олексій Набіулін. У неділю, 10 травня, в Художньому музеї він відіграв благодійний концерт-присвяту творчості Параски Хоми. Захід зініціювали Віктор Кімакович (благодійна фундація імені Короля Юрія) та Лідія Анушкевичус (благодійний фонд «Оберіг»). Оскільки журналіст ОТБ «Галичина» Галина Філіпова досліджує творчість майстрині впродовж багатьох років, вона також долучилася до проекту.

Більше 5 тис. картин самобутньої художниці Прикарпаття Параски Хоми прикрашають музейні зали та приватні колекції усього світу. Близько 200 робіт знаходяться на збереженні у самої майстрині та її сина Ярослава. Умови збереження не є належними. «Акварель і гуаш — це найбільш нетривке, — каже Галина Філіпова. — А оскільки роботи майстрині поки що не мають відповідного місця для збереження, то вирішили розпочати збір коштів на будівництво картинної галереї».

Доля деяких картин Параски Хоми взагалі невідома, тому що багато робіт після виставок у тих чи інших музеях просто не повернулися до власниці. Якщо ми можемо, то повинні посприяти тому, щоб майбутні покоління успадкували творіння талановитої майстрині, з якою маємо змогу і щастя спілкуватись.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.