Історія

Історія Вінні-пуха розпочалася з реальної ведмедиці

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

18 січня 1882 року в Лондоні народився письменник Алан Мілн, що написав для свого сина казку про ведмежа Вінні-пуха. Мілн спочатку відносився до цієї казки як до невеликого подарунка для сина, але в результаті вона перетворилася на всесвітньо відомий бренд. А почалося все з походу в Лондонський зоопарк, де 4-річний Крістофера Робін побачив ведмедицю, привезену з Канади.

Історія Вінні-пуха розпочалася з реальної ведмедиці Вінніпег. Будучи ведмежам Вінніпег була талісманом Канадського армійського ветеринарного корпусу.

У 1919 році її забрали в Лондонський зоопарк, де через 5 років її побачив син Алана Мілна – Крістофер Робін. Чотирирічний хлопчик подружився з нею і часто відвідував.

Після цієї зустрічі Крістофер Робін вирішив назвати подаровану йому плюшеву іграшку Вінні – на честь ведмедиці.

Після цього Мілн вирішив написати серію оповідань про Вінні-пуха, улюблену іграшку сина, і присвятив їх своїй дружині Дороті, яка померла. Перша розповідь була опублікована 24 грудня 1925 року в London Evening News.

Перше самостійне видання оповідань про Вінні-пуха і його друзів, інші іграшки Крістофера Робіна, вийшло 14 жовтня 1926 року.

Казки про Вінні-пуха сталі популярні, і Мілн продав права на них. У 1931 році в Guild Theater відбувся театральний дебют Вінні-пуха, а в 1960 році медвежа дебютувало на ТБ, з’явившись в шоу Ширлі Темпл на NBC.

Через 2 роки Вінні-пух з’явився в СРСР. Перший переклад вийшов в Литві в 1958 році, після чого про ведмежа дізнався Борис Заходер, і відразу почав роботу над власною адаптацією.

У 1961 році права на образ Вінні-пуха викупила студія Уолта Диснея, яка випустила чотири короткометражні мультфільми про ведмежа. Перший з них вийшов в 1966-му.

Трьома роками пізніше на студії “Союзмультфільм” вийшов перший радянський мультфільм про Вінні-пуха. Принциповою відмінністю від оригіналу стала відсутність в сюжеті Крістофера Робіна, а також переробка інших персонажів.

З цього моменту Вінні-пух став одним з найбільш впізнаваних персонажів у всьому світі. На заході образ ведмежати став основою повноцінної франшизи, в рамках якої випускалися іграшки, фільми і мультфільми.

Оригінальні іграшки Крістофера Робіна Мвлна тепер зберігаються в Нью-йоркській публічній бібліотеці як пам’ятка.

Алан Мілн помер в 1956 році. Після циклу оповідань про Вінні-пуха він так і не зміг добитися успіху зі своїми “дорослими” оповіданнями. Письменник переживав із цього приводу і повторював, що для дітей пише з такою ж відповідальністю, як і для дорослих.

У 1981 році 61-річний Крістофер Робін Мілн відкрив в Лондонському зоопарку пам’ятник ведмедиці Вінні в справжню величину, а через 18 років там же канадськими кавалеристами був відкритий другий пам’ятник.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.